Téged is vár az Erdők Hete

Szerző: | 2023. október. 4. | Kikapcs

A képen egy erdei ösvény látható.

Idén 27. alkalommal rendezik meg az Erdők Hetét. Az erdei világ, a fák iránt érdeklődőket 2023. október 2-8. között várják a hazai erdészetek. Az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált eseménysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai erdők szerepére és a megőrzésük érdekében végzett emberi munka fontosságára.

Mit rejtenek az őszi erdők?

A programsorozat központi rendezvénye 2023. október 5-én lesz Sopronban az Erdők Házában, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. szervezésében. Ebből az alkalomból a Nyugat-dunántúli térség erdészeti erdei iskolái nyílt napot tartanak az oktatási intézmények és a pedagógusok számára, ahol az erdei iskolai oktatás módszertanával és lehetőségeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A programok az élményalapú tanulás módszertanára épülnek, személyes tapasztalás útján lehet megismerni az erdők értékeit.

Az erdők védelme közös felelősség

Az erdők komplex ökológiai rendszerek, ahol nemcsak túrázhatunk vagy megpihenhetünk egy forró nyári napon, hanem hozzájárulnak a termőtalaj és a vízbázis védelméhez és a biodiverzitás megőrzéséhez is.  Mindemellett oxigént termelnek, faanyagot biztosítanak, amelyet elsősorban az építőiparban és az építészetben alkalmaznak.

Az Erdők Hete rendezvény programjai nemcsak a gyerekeket szólítják meg hanem az egész családnak szólnak. A részletes programterv az Agrárminisztérium által működtetett tematikus honlapon érhető el, ahol az egyes programokkal kapcsolatos részvételi információk is megtalálhatóak.

A képen egy őszi erdő látható.
Országszerte több mint száz programmal várja a természetkedvelőket az Erdők Hete rendezvénysorozat. (Fotó:123rf)

Tudtad, hogy folyamatosan nő az érdeklődés az erdészet ágazat képzései iránt. A Szakma Sztár rendezvényen kiemelkedően jól szerepelnek az erdészeti technikumokban tanuló diákok. A legutóbbi, tavasszal rendezett Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjének gyakorlati megmérettetését Vigh Tamás, az ásotthalmi erdészeti technikum diákja nyerte meg, aki az erdőművelő-fakitermelő szakma mellett döntött.

Ha érdekel, hogy a klímaváltozásnak milyen hatásai vannak a munkahelyekre, olvasd el a témában írt cikket!

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.