Valós környezetben vizsgáztak a repülőgép-szerelő és műszerész diákok

Szerző: | 2023. május. 31. | Mi leszek?

A képen két férfi látható egy hangárbban.

Több, mint 20 év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben tett szakmai vizsgát középiskolai képzésben végzős 16 repülőgép-szerelő és műszerész diák az Aeroplex ferihegyi műszaki bázisán – közölte az Aeroplex és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamra (BKIK) kedden az MTI-vel.

  A repülőgép-szerelői és műszerész duális képzést az országban egyedüliként nyújtó, a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrumhoz (BGéSzC) tartozó csepeli Kossuth Lajos Kéttannyelvű Technikum és a magyar vállalat valósítja meg a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve – írták a közleményben.

A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziumában évtizedek óta zajlik a légijármű-karbantartó képzés, mely során repülőgép-szerelőket, avionikusokat (repülőgép műszerészeket) képeznek. Az iskola 2017-ben megnyerte az Erasmus Szakképzési Mobilitási Tanúsítványt. A tanúsítvány célja a magas színvonalú szakképzési mobilitás növelése és a szakképzéssel foglalkozó intézmények nemzetköziesítésének támogatása.

   Az MTI érdeklődésére az Aeroplexnél elmondták: a vállalat a duális képzéshez szükséges gyakorlati helyszín kialakítására 180 millió forintot fordított, és fenntartása évente 5-6 millió forintba kerül.

  A vállalatnál 715-en dolgoznak, a létszámot 100 fővel tervezik bővíteni az idén. Az Aeroplex a repülőgép-szerelő és műszerész szakmában az idén vizsgázott és jövőre végzős hallgatókat mind foglalkoztatni tudná, jelenleg mintegy 40 nyitott pozíciójuk van erre a területre, és egyre nagyobb igény mutatkozik repülőgép-szerelő és műszerész szakmunkásokra – tájékoztatott az Aeroplex.

A kép egy hangárban álló repülőgépet ábrázol.
  A közlemény szerint az Aeroplex a gyakorlati képzés helyszíne mellett dedikált oktatói csapattal, oktatási anyaggal, valamint csúcstechnológiás tanműhellyel is segíti a tanulók oktatását. (Fotó:123rf)

 

   A BKIK felnőttképzési programjainak részeként az idén ősszel indul az Aeroplex-szel közösen kerék- és fékagy karbantartó, valamint repülőgépfestő képzés is – közölték.    Az Aeroplex, a régió legnagyobb független karbantartó vállalata, Airbus és Boeing típusú repülőgépek és azok alkatrészeinek javításával és ápolásával foglalkozik. Ügyfelei között található a Budapesten megforduló légitársaságok mintegy 80 százaléka, amelyek a le- és felszállás között az Aeroplexet bízzák meg a repülőgépeik műszaki ellenőrzésével és kisebb javítások elvégzésével.

  Emellett évente 120-150 repülőgép csak azért érkezik a budapesti repülőtérre, hogy magyar szakemberek elvégezzék az úgynevezett időszakos nagykarbantartást. A vállalat repülőgép berendezések és alkatrészek javításával is foglalkozik és a világ minden pontjáról kap megbízásokat.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.