Szerteágazó feladatok a vegyiparban: a vegyész technikus szakma

Szerző: | 2024. április. 2. | Mi leszek?

A vegyész technikus szakma kiemelkedő fontossággal bír a vegyiparban. A vegyipar területén tevékenykedő szakembereknek számos feladatot kell ellátniuk, melyek között a gyártási folyamatok irányítása, a laboratóriumi vizsgálatok végzése és a minőségellenőrzés kiemelt szerepet kap.

A vegyipar kulcsfontosságú szakembere

A vegyész technikus kulcsszerepet tölt be a vegyipari termékek gyártásában és fejlesztésében. Felelős a gyártási folyamatok részleges vagy teljes irányításáért és ellenőrzéséért, valamint a berendezések és készülékek üzemeltetéséért. A kutatólaboratóriumokban analitikai és műszeres elemzéseket végez, fizikai vizsgálatokat hajt végre és új vegyipari eljárásokat, termékeket kísérletez ki.

Feladatai közé tartozik továbbá a különböző vegyszerek, anyagok mennyiségének és műszaki állapotának felmérése, valamint a szükséges mérőműszerek és eszközök előkészítése a vizsgálatokhoz. Emellett a minőségellenőrző munkákban is aktív szerepet vállal, ahol a gyártott termékek minőségét és jellemzőit vizsgálja és dokumentálja.

Kiknek ajánlott a vegyész technikus szakma?

A vegyész technikus szakma azok számára ajánlott, akik természettudományos érdeklődéssel rendelkeznek, örömmel kísérleteznek, és szeretnék megismerni a laboratóriumi és ipari munkafolyamatokat. Ideális választás azok számára, akik érdeklődnek a kémiai folyamatok iránt, szívesen foglalkoznak vegyi anyagokkal, és szeretnének gyakorlati problémákat megoldani.

A vegyész technikus munkája során kiemelten fontos a precizitás és az adatok pontos kezelése, mivel tevékenységét veszélyes anyagokkal végzi. Ezért a szakma odafigyelést, megbízhatóságot és lelkiismeretességet követel, valamint kihívást jelenthet a balesetveszély miatt. 

A vegyész technikus szakma azok számára ajánlott, akik természettudományos érdeklődéssel rendelkeznek, örömmel kísérleteznek, és szeretnék megismerni a laboratóriumi és ipari munkafolyamatokat. (Fotó: 123RF)

Vegyész technikus képzés 5 év alatt elvégezhető

A vegyipar ágazat 5 éves képzése érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A képzésbe történő belépéshez alapfokú iskolai végzettség és foglalkozás-egészséügyi alkalmassági vizsgálat szükséges.

A képzés első két éve a vegyipari ágazati alapoktatást öleli fel, és ágazati alapvizsgával zárul.

A sikeres alapvizsga után a tanulók az általános laboráns szakmairány és a termelési folyamatirányító szakmairány között választhatnak.

Általános laboráns szakmairány

Az általános laboráns kémiai és fizikai vizsgálatokkal foglalkozik, előkészíti és elvégzi ezeket, majd gondosan dokumentálja az eredményeket. Feladatai közé tartozik minták vételezése, kezelése és előkészítése a vizsgálatokhoz. Vegyi anyagokat kezel, és biztosítja a szükséges anyagok, eszközök és műszerek rendelkezésre állását.

Az általános laboráns önállóan végzi a laboratóriumi műveleteket és kísérleteket, valamint a vegyi anyagok előállítását a megfelelő utasítások és előírások alapján. Emellett közreműködik a laboratóriumi rend fenntartásában, és biztosítja, hogy munkáját a munkavédelmi és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően végezze.

Termelési folyamatirányító szakmairány

A termelési folyamatirányító olyan szakember, aki a nagyüzemi vegyi folyamatok részleges vagy teljes irányításáért felel. Feladatai közé tartozik a készülékek és berendezések üzemeltetése és ellenőrzése, valamint a technológiák működési paramétereinek folyamatos figyelése és ellenőrzése. Ezenfelül üzemi minőségellenőrzési vizsgálatokat is végrehajt. Részt vesz a vegyipari technológiák üzemeltetésében és karbantartásában is, és az esetleges hibák elhárításával kapcsolatos biztonsági intézkedéseket hajt végre.

A vegyipar ágazat 5 éves képzése érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Sikeres alapvizsga után a tanulók az általános laboráns szakmairány és a termelési folyamatirányító szakmairány között választhatnak. (Fotó: 123RF)

Változatos elhelyezkedési lehetőségek

A vegyésztechnikus szakember munkáját többféle területen végezheti: orvosi kutatások során, vegyipari üzemi és ellenőrző laboratóriumokban, az élelmiszeriparban, az élvezeti cikkek iparában, a vas- és acélgyártóipar laboratóriumaiban, a nyersolaj-feldolgozó iparágban, illetve a műanyag- és gumiiparban. 

A szakma a munkaerőpiacon is megállja a helyét, az álláskereső portálok jelenleg is számos lehetőséget kínálnak a jelentkezők számára. A vegyész technikus szakma rugalmas lehetőséget kínál a szakmai fejlődésre: lehetőséged van továbbtanulni, specializálódni, és előrehaladni a karrieredben a vegyipar számos területén. Aki szeretne a felsőoktatásban továbbtanulni, ezt a vegyészmérnöki alapképzésben teheti meg.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.