140 éves a Bedő – az erdészeti oktatás támogatása

Szerző: | 2023. november. 29. | Iskolák

Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium egyik épületének régi, még fekete-fehér képe.

November 24-én pénteken ünnepelte a 140 éves jubileumát a Bedő Albert Erdészeti Technikum. Zámbó Péter államtitkár köszöntő beszédében beszélt az erdészeti oktatás támogatásának a fontosságáról.

A jubiláló intézmény

Az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Magyarország legrégebbi erdőőri szakiskolájaként büszkélkedhet 140 éves hagyományaival. Az intézmény a kezdetektől fogva kiemelt figyelmet fordít a magas színvonalú erdészeti szakmai oktatásra, és hű marad a hagyományos értékekhez, mint a szakma iránti szeretet, tisztesség és emberség. 

Tavasszal az erdőművelő-fakitermelő szakmát tanulók Szakma Kiváló Tanulója Versenyt már 16. alkalommal náluk, az ásotthalmi intézményben rendezték meg. A verseny gyakorlati részét, az iskola egyik diákja érte el a legjobb eredményt. Erről bővebben az alábbi linken olvashatsz.

A 442 hektáros tanulmányi erdő, amit az iskola kezel, valamint a fóliaház fontos szerepet játszanak a gyakorlati oktatásban, kiegészítve a széleskörű szakmai képzést.

Az iskola hosszú idő alatt kiváló erdészeti szakembereket nevelt ki, akik szerte a társadalomban elismert szakértővé váltak. Az iskola rugalmasan alkalmazkodik az idők változásaihoz, és jelenleg  több szakmai képzést kínál, mint az Erdésztechnikus, Erdőművelő-fakitermelő, Gazda, Lovász és Kertész szakmák.

A diákok számára lehetőség nyílik duális képzésben részt venni, melynek részeként munkaszerződést kötnek és szakmai vizsgát tesznek. Az iskolai végzettséggel rendelkező diákok sikeresen elhelyezkedhetnek a sokszínű munkaerőpiacon.

Az erdészeti oktatás támogatása

A jubileumi ünnepségen Zámbó Péter az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára köszöntő beszédet mondott. Ismertette, hogy a tárca mivel segíti az oktatást, ami leginkább a szükséges eszközök és feltételek biztosítása. Támogatták az erdészeti szimulátorok és egyéb digitális eszközök beszerzését, valamint az Erdészeti Ágazati Tudásközpont létrejöttében is nagy segítséget nyújtottak, amely elősegíti, hogy a diákok gyakorlati tapasztalatokat szerezhessenek.

Kiemelte, hogy a Bedő, az országban az erdészeti szakképzés egyik fellegváraként üzemel, az ott megszerezhető tudásra nagy szüksége van a szakembereknek. Örömének adott hangot, amikor arról beszélt, hogy az intézményben már továbbképzések és felnőttképzések is elérhetőek.

A Soproni Egyetem, ami egy erdészeti felsőoktatási intézmény szoros kapcsolatot ápol az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikummal és más erdészeti iskolákkal, így biztosítva, hogy akik érdeklődnek a továbbtanulás iránt, lehetőséget kapjanak rá.

Zámbó Péter kihangsúlyozta, hogy szükség van azokra a képzett szakemberekre is, akik az erdők fenntartásáért felelősek, hiszen ez a feladat egyre több kihívást jelent. Az erdők egyre fontosabb szerepet kapnak például a klímavédelemben, így fontosabb az ott dolgozók feladata is. A terepen, az erdőben dolgozó szakembereknek egy megújult szemléletmóddal kell a munkájukat végezniük.

Ha érdekel az erdő- és vadgazdálkodás témája, akkor olvasd el az alábbi cikkünket, amelybe a fő téma a magyarok vadhús fogyasztási szokásai:

Nyitókép: Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium honlapja

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.