Az emberi természetből fakadóan szeretünk kísérletezgetni, új rekordot felállítani. Nincs ez másként a húsiparban dolgozó emberek életében sem. Sorra dőlnek meg azok a kísérletek, amelyben a szakemberek a világ leghosszabb kolbászát szeretnék elkészíteni. Téged mennyire hajt a versenyszellem? Ha szeretnél rekordot dönteni akár a kolbásztöltésben, érdekesek lehetnek számodra az élelmiszeripari ágazat képzései. Kalandra fel! Mutatjuk, milyen szakmai fortélyokat tanulhatsz a hentes és húskészítmény-készítő és a húsipari technikus képzésen.
Azok a fiatalok, akik szeretnének a húsfeldolgozás területén dolgozni, az élelmiszeripari ágazatban elérhető képzések közül választhatnak. Az élelmiszeripari ágazatban tanulható 18 szakmából a húsfeldolgozáshoz két képzés kapcsolódik. Szakképző iskolában lehet elsajátítani az egyik legősibb mesterségnek számító hentes szakma fortélyait. A hentes és húskészítmény-készítő szakma hároméves, 19 helyen érhető el, a képzés sikeres elvégzése után szakképzettséget lehet szerezni.
Hogyan válhatsz hentes szakemberré?
A képzést alapfokú végzettség birtokában lehet megkezdeni. Első évben történik az egyéves ágazati alapoktatás, amely az élelmiszeripari ágazati szakmában betöltött munkakörrel kapcsolatos ismeretekre épül. Az ágazati alapvizsga után következik a szakmaválasztás és a választott szakma szakirányú oktatása, amely a 3 éves képzésből két évet érint.
Ebben a két évben a hentes tanuló megtanulja a szakma csínyját-bínyját.
Többek között:
- megismeri a vágóállatok szervezeti felépítését, húsrészeit és ezek jellemzőit
- a vágóállatok átvételének követelményeit, a szállítási dokumentációk
- fajtáit
- a különböző hűtési technikák, előnyeit és hátrányait
- a húsfeldolgozás eszközeinek szakszerű használatát
- a hús minőségi osztályokra vonatkozó jelöléseket
A hentes munkájának köszönhető, hogy a vágóállatokat, a baromfit konyhakész állapotban lehet megvásárolni a boltokban. A hentes napi feladatai közé azonban nemcsak a hús feldolgozása tartozik, hanem annak értékesítése révén a vásárlók kiszolgálása is.
Ezért meghatározó, hogy vevőorientált gondolkodásmóddal és kereskedői vénával is rendelkezzen a leendő hentes szakember. Nem könnyű szakma, az erős fizikum alapfeltétel.
A vadhús feldolgozásának technikája nem épül be ebbe a képzésbe, ezért aki inkább a vaddisznó és az egyéb vadon élő állatok feldolgozásának fortélyaira szeretne szert tenni, neki a vadgazdálkodási technikus szakma választását javasoljuk, amely az erdésztechnikus szakma egyik szakmairánya.