Elő a kezekkel! – a kéz- és lábápoló technikus

Szerző: | 2023. augusztus. 9. | Mi leszek?

A képen egy lány manikűrjét készítik egy szalonban

Itt a nyár, a szandálok ideje, amikor előkerülnek a szépre formázott és lakkozott lábkörmök. Az európai kultúrában a műkörmök sosem múló időszakukat élik már lassan húsz éve. Vannak körömtrendek minden évben, és a sokcentis hosszúságú neonszín karmoktól a diszkrét méretű és árnyalatú körmökig minden lehetőség megtalálható egy sokoldalú kéz- és lábápoló technikus repertoárjában.

Amire szükséged van a kéz- és lábápoló technikus szakmához

Először is, türelemre és gyakorlásra. Az iskolában megtanítják neked, hogy hogyan vedd észre a komolyabb problémákat, mint a fertőzések és a gyulladások. Ezeket nem elfedned kell, hanem kezelni, hogy ne okozhassanak komolyabb problémákat. Másrészről megtanítanak arra, hogy komolyan kezeld az ügyfelek egyéb krónikus betegségeit, és ezek alapján alakítsd ki a kezelési metódusokat. A legegyszerűbb példa a cukorbetegséggel élők kezelése. Esetükben például nagyon kell vigyázni a pedikűr és a manikűr során, hogy nehogy megvágd őket, mert a cukorbetegség fajtájától függően a sebek sokkal nehezebben gyógyulnak, így komoly – akár életveszélyes – fertőzésveszélyt okozhatsz.

Az ötéves technikumi képzés során megtanítanak arra, hogy milyen eszközöket használhatsz a munkád során, és a gyakorlati órákon megtanulod használni is ezeket. Azonban az anyagok már csak olyanok, hogy kenődnek, elmozdulnak, nem kötnek meg rendesen, felhólyagosodnak, miegymás. Éppen emiatt sok türelemre, és még több gyakorlásra van szükséged ahhoz, hogy az interneten is látható csodákat készítsd el az ügyfeleid részére.

A képen egy hosszúra épített műköröm manikűr látható
Elképesztő türelem és sok gyakorlás kell ahhoz, hogy valaki ilyen manikűrt tudjon szabályosan elkészíteni (Fotó: 123rf.com)

A kéz- és lábápoló szakma tanulásának soha nincs vége. Minden évben újabb és újabb anyagok kerülnek a polcokra, amelyek újabb és újabb technológiák elsajátítását vonják maguk után. Emellett folyamatosan változnak a trendek is. Télen mindenki a sötétebb színek hódítanak, karácsonykor és szilveszterkor pedig mindenki tematikus körmöket kér a szalonokban. Nyáron gyakrabban kérnek az ügyfelek színes, akár neonszínű körmöket. Az idei nyáron például nagyon népszerűek az ombre körmök, az opálos lakkok, és még mindig hódítanak a macskaszem effektes manikűrök is.

Miért válaszd ezt a szakmát?

Akkor érdemes a kéz- és lábápoló szakmát választanod, ha szeretsz az emberekkel foglalkozni, és szereted a folyamatos megújulást. Szakmailag mindenképp szükséged van arra, hogy kövesd a trendeket, az új anyagokat, technikákat, így elmondható, hogy ez a szakma semmiképp nem unalmas. Szükséged van a kommunikációs készséged fejlesztésére is, hiszen olyan manikűrt vagy pedikűrt kell alkotnod, ami mindenképp megfelel az ügyfelek igényeinek. Emellett abban a másfél órában, míg egy emberrel foglalkozol, addig beszélgetni is fogtok, ez is a szolgáltatás része. A munkád során az a cél, hogy ne csak egyszer jöjjön el hozzád valaki, hanem hogy folyamatosan visszajárjon, ami azt jelenti, hogy ügyelned kell arra, hogy az ügyfelek jól érezzék magukat nálad.

A képen egy virágos manikűrfestés látható
A manikűr trendek folyamatosan változnak, és a szükséges technológiák és alapanyagok is folyamatosan változnak (Fotó: 123rf.com)

Van ennek a szakmának egy hátulütője is: az első nagy befektetés. Ahhoz, hogy a munkádat elkezdhesd, szükséged van egy kezdő szettre, ami nem olcsó. Az UV lámpák, az alapanyagok, a sok szín, csillám, a díszítő elemek – például matricák –, az ecsetek, a reszelők, a pedikűr eszközök, ezek mind elég drágák, ráadásul fogyóeszközök, amelyeket folyton újra kell vásárolnod. Ahhoz, hogy a saját üzletedet elindíthasd, több százezer forintos kezdőtőkével kell rendelkezz. Éppen emiatt érdemes fejlesztened a vállalkozói kompetenciádat is. Első munkahelynek bármikor kereshetsz egy szalont, ahol dolgozol, de ha komolyan szeretnéd űzni ezt a szakmát, akkor akár saját üzletet is nyithatsz, de ez megint jelentős havi kiadás, amibe érdemes csak akkor belevágni, ha már vannak visszajáró vendégeid.

Fizetés

Nagyon sok mindentől függ a kéz- és lábápoló szakmában a fizetés. Attól, hogy más vállalkozásában dolgozol, vagy hogy saját kis üzleted van. Az is fontos indikátor, hogy hány ügyfeled van, aki havonta visszajár hozzád. Ami előnye ennek a szakmának, hogy te osztod be az idődet, ami hátránya, hogy sokan a munkahelyükről járnak hozzád, így a délutáni időpontjaid fognak először elkelni. Ami szintén érdekes, hogy télen kevesebb napfény ér minket, olyankor lassabban nő a körmünk, ritkábban járunk pedikűrre, manikűrre is, így a téli időszak – talán az ünnepek kivételével – mindenképp kisebb forgalmat generál. Az ünnepek előtt viszont számíthatsz a nagy hajtásra, mert olyankor mindenki szeretne ünnepi díszbe öltözni.

A képen egy ombre manikűrfestés látható
A világos, neonba hajló színek és az ombre festés általában nyáron népszerűek (Fotó: 123rf.com)

Ha érdekel a kéz- és lábápoló technikus szakma, akkor olvasd el a szakma képzési és kimeneti követelményeit, amelyet itt találhatsz meg!

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.