Épületeink láthatatlan védelme – a szigetelő szakma

Szerző: | 2024. február. 16. | Mi leszek?

Szigetelő szakember áll a létrán és a tető szerkezetébe illeszt be szigetelő anyagot.

A víz, hang és hőhatásokkal szembeni védelem mestere a szigetelő. Bár nem mindig veszünk róluk tudomást, de fontos szerepet játszanak az életünkben. Ismerd meg a szigetelő szakmát és a különféle szigetelési fajtákat.

Mi is az a szigetelés?

Talán nem túl látványos, de elengedhetetlen! A szigetelő mester nemcsak azért felelős, hogy az épület meleg legyen télen és hűvös nyáron, de a zajok és a víz ellen is védelmet nyújt. Képzeld csak el, ha egy hangos, lármával teli utcán élsz, vagy egy vihar után a házadban áll a víz! A szigetelők ezekre a problémákra találnak megoldásokat.

Kinek ajánljuk a szigetelő szakmát?

A szigetelő szakma különösen vonzó lehet azok számára, akik szívesen vannak a szabadban és érdekli őket az építőipar világa. Az egyre növekvő városokban és az építkezések forgatagában olyan fiatalok találhatják meg a számukra izgalmas kihívásokat és lehetőségeket, akik szeretnének részt venni az épített környezet formálásában és védelmében.

Ha izgalmas és változatos munkára vágysz, ahol a saját kezeddel láthatod az eredményt, akkor a szigetelő szakma neked való!

Zöld szigetelési megoldások

Ha a környezetvédelem közel áll hozzád, akkor talán érdekelni fog, hogy a szigetelési megoldások terén is egyre inkább teret nyernek a környezetbarát alternatívák. Például a zöldtetők nemcsak szigetelik az épületet, hanem segítenek a városi hőszigetelésben is, miközben növelik a zöld területek mennyiségét a városokban.

Azonban a zöldtetők nemcsak környezetvédelmi szempontból fontosak, hanem számos egyéb előnnyel is járnak. Ezen tetőszerkezetek telepítése növeli az ingatlan értékét, miközben védelmet nyújt az UV-sugárzás, az öregedés és mechanikai sérülések ellen. Télen a hőszigetelő képességet javítják, míg nyáron hűtik a szerkezetet a párolgás miatt.

További előnyük, hogy nem terhelik túl a csapadékvíz rendszert, és egy esztétikus, kellemes plusz élettérrel bírnak, mely jelentős mennyiségű port és szennyeződést képes megkötni.

Szigetelési fajták:

1. Hőszigetelés: A hőszigetelés az épületekben vagy más terekben alkalmazott eljárás vagy anyagok használata, melyek csökkentik vagy megakadályozzák a hő áramlását, javítva az energiahatékonyságot és csökkentve a fűtési vagy hűtési költségeket. Télen melegen, nyáron hűvösen tartja az otthont.

Szigetelő szakember tesz be egy szigetelő anyagot a szobában lévő falba.
Télen melegen, nyáron hűvösen tartja az otthont. (Fotó: 123rf)

2. Hangszigetelés: A hangszigetelés olyan eljárások és anyagok alkalmazása, amelyek csökkentik a hang terjedését egy adott térben, minimalizálva a külső zajok behatolását vagy a belső zajok kiszivárgását.

3. Vízszigetelés: A vízszigetelés olyan technikák és anyagok alkalmazása, amelyek megakadályozzák a víz behatolását az épületek szerkezeteibe, így megóvják azokat a nedvességi károsodástól és penésztől.

+1. Zöld szigetelés: A zöld szigetelés olyan fenntartható megoldások és termékek alkalmazása, melyek környezetbarát módon segítenek csökkenteni az épületek energiafogyasztását és környezeti hatását, például zöldtetők vagy természetes szigetelőanyagok felhasználásával.

Hogyan lehet belőled szigetelő szakember?

Semmi bonyolult! Az építőipar ágazatba  tartozó hároméves képzés (felnőtteknek rövidebb), szakképző iskolában tanulható, ahol mindent megtanulhatsz, amire a szigetelő mesternek szüksége lehet.

Ha érdekel a szigetelő szakma,  olvasd el a szakmaleírásunkat, amiből többet is megtudhatsz arról, hogy milyen is egy jó szigetelő szakember.

Ez is érdekelhet:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.