Alulteljesítő tehetségek fejlesztését célzó projektet zárt a LÉTRA Egyesület

Szerző: | 2024. február. 16. | Munka

LÉTRA Tehetségnap

Tehetségfejlesztés, egymástól tanulás és módszertani fejlesztések. Röviden így jellemezhetnék a LÉTRA Egyesület az Amőba Alapítvány és a Móra István Művelődési Egyesület közös projektjét, amely múlt hét szombaton tartotta a zárórendezvényét. Az alulteljesítő tehetséges gyerekek fejlesztését célzó projekt eredményeiről a LÉTRA Egyesület elnökét kérdeztük.

Mit kell tudni erről a projektről? Milyen eredményekkel zárult?

Az ERASMUS+ K2 Kisléptékű projekt keretében két határon túli partnerszervezettel a Sepsiszentgyörgyön működő Amőba Alapítvánnyal és a szerb Móra István Művelődési Egyesülettel együttműködésben kidolgoztunk az alulteljesítő hátrányos helyzetű tehetséges gyerekek, fiatalok fejlesztésére fókuszáló jógyakorlat gyűjteményt és módszertani kézikönyvet. A jól bevált tehetségfejlesztő gyakorlatokat téringek keretében adtuk át a pedagógusok részére. A műhelyfoglalkozásokon az alulteljesítés okairól, hátteréről és megoldási javaslatokról beszélgettünk. A projekt zárásaként tehetségnapot tartottunk, ahol a résztvevőknek lehetőséget biztosítottunk a fejlesztő módszereink kipróbálására és a felfedezettjeink is megmutathatták, hogy  miben tehetségesek.

Tervezitek a jövőben a projekt hatásvizsgálatát?

Mindenképp! Az egyik legfontosabb eleme a projektnek a hatásmérés. A projekt eredményességét és hatásosságát folyamatosan mértük a projekt időszaka alatt is, és a végén is visszamértük a tevékenységeink hatásosságát, hasznosságát. A kiértékelés folyamatban van.

Mit tartasz a projekt legnagyobb eredményének?

A gyerekek és fiatalok, illetve a pedagógusok hatékony és érdemi támogatása mellett a partnerszervezetek együttműködését tartom a legnagyobb eredménynek. Hosszú távon gondolkozunk az erdélyi és vajdasági szervezetekkel, már dolgozunk a következő projekten.

Milyen terveitek vannak a közeljövőben?

Folytatjuk a tehetséggondozó programjainkat, emellett a „Hogyan csináld jobban?! Alulteljesítő tehetséges gyerekekkel foglalkozó szakemberek kompetencia fejlesztése” tréninget tervezzük eljuttatni minél több pedagógushoz. Nemrég adtuk be a kérelmet Tehetségpont regisztrációra. Bízunk benne, hogy a LÉTRA hamarosan regisztrált Tehetségpont lesz, és el tudjuk indítani a Tehetségpont programjainkat is.

A középiskolás fiatalok számára tudtok-e lehetőséget biztosítani az érettségi vizsgához szükséges iskolai közösségi szolgálat teljesítéséhez?

Igen, szeretettel várjuk azokat a fiatalokat, akik szívesen csatlakoznának programjainkhoz.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.