Holnap nyílik a Romani Design kiállítása a Hagyományok Házában

Szerző: | 2023. augusztus. 16. | Kikapcs

A képen a Romani Design Fashion Art kiállytásának promociós képe látható.

Romani Design Fashion Art – Aktivizmussal a tradíciókért címmel időszakos kiállítás nyílik a Hagyományok Házában. A kiállítás október 31-ig lesz megtekinthető a kortárs divat szerelmeseinek.

A Romani Design a világ első roma divat márkája

2010-ben a roma közösségek társadalmi és kulturális integrációjának támogatására alapították a Varga testvérek.  Varga Erika és Helena, a márka alapítói és tervezői minőségi, kézműves dizájn termékeket készítenek: a Romani Design az első, széles körben ismert márka, amely büszkén reprezentálja a roma kultúrát és a magyar kultúrához való kapcsolódásait.

A Romani Design meghatározó szereplője a kortárs magyar divat és dizájn szektornak: minden termék a társadalmi felelősségvállalás jegyében készül. Varga Erika és testvére Helena munkáikon keresztül mutatják be kulturális örökségüket a roma népművészetet.

A Romani Design tervezői ruhát és kiegészítőket is készítenek

A Romani Design termékei a társadalmi párbeszéd platformjaként üzeneteket hordoznak, és felületet biztosítanak az alkotók által végzett aktivista tevékenység számára. A roma kulturális hagyományok motívumai megjelennek a készített termékeken. Így az általuk készített modern ruhadarabok, ékszerek, táskák és egyéb kiegészítők új szinten jelenítik meg a divat eszköztárát.

A Romani Design kollekcióit egy-egy általuk közvetíteni kívánt üzenet mentén alkotják meg a Varga testvérek.

“Számomra a divat ugyanaz, mint írónak a szavak, festőnek a színek. A ruháimon keresztül tudom megfogalmazni önmagam és megteremteni azt a világot, amelyben szívesen élek” – vallja Varga Erika ötvösművész és tervező, a Romani Design ötletgazdája.

Főszerepben a tehetséges kreatív fiatalok támogatása is

A divattervezés mellett a szociális tevékenyég is része mindennapjaiknak. Kreatív műhelymunka foglalkozásokon és tanodákban saját mentorálási módszertannal segítik a tehetséggondozó programban résztvevő gyerekeket. Kulturális identitásuk megőrzését, önbizalmuk erősítését és a pályaválasztásukat szakmai workshopokon, gyakornoki programokon és saját a márka ösztöndíjprogramjának segítségével támogatják.

A képen a Rpmani Design egyik alkotása látható.
A Romani Design „Divattal az elfogadásért” címmel 2011-ben az Iparművészeti Múzeumban tartotta első önálló divatbemutatóját. (Fotó: romani.hu)

A tehetséggondozás során a résztvevők megismerik a Romani Design által használt tradícionális és kortárs minták, anyagok, termékek és a brand által közvetített üzeneteket így megismerik   a roma kultúrát. Emellett a divatipar szakmáit testközelből próbálják ki, hogy a mindenkihez leginkább illő szakmát választhassa és lehetősége legyen a választott szakma alapjainak elsajátítására, együttműködésben a divat szakma elismert szakembereivel.

A projektmódszerre épülő foglalkozások a kreatív ágazat területeinek: szabás, varrás, varrógép használat, styling, ruhatervezés tudatos megismerését biztosítja a tehetséggondozó programba résztvevő fiatalok számára. A tehetséges gyerekek fejlődését személyes mentorálással is segítik.

A Hagyományok Házában megtekinthető kiállításról itt olvashatsz.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.