Mit tanul egy járműipari karbantartó technikus?

Szerző: | 2024. február. 5. | Iskolák

A képen a járműipari karbantartó technikus látható.

A járműipari karbantartó technikus felel a gyártóüzemek berendezéseinek megfelelő működéséért. A szakmát 6 éves technikumi képzés során sajátíthatják el a műszaki érdeklődésű tanulók.

Mivel foglalkozik a járműipari karbantartó technikus?

A járműipari karbantartó technikus az a szakember, aki a berendezések karbantartásáért, javításáért, ellenőrzéséért, építéséért és programozásáért felel magas automatizáltságú gyártóüzemekben. Magas szintű informatikai és programozási ismeretekkel rendelkezik, tudása megfelel az Ipar 4.0. gyártórendszerekhez elvártaknak.

A képzés feltételei

A járműipari karbantartó technikus a specializált gép- és járműgyártás ágazat 6 éves képzésben sajátítható el, ami érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. 

A képzésbe történő belépéshez legalább alapfokú iskolai végzettségre van szükség, emellett foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelni a jelentkezőknek. 

Két év az ágazati alapoktatásról, négy év a szakirányú oktatásról szól

A képzés első két éve az ágazati alapoktatásról szól, ahol a diákok gépészeti és villamos alapismereteket sajátíthatnak el. Az ágazati alapoktatás alapvizsgával zárul, ami egy írásbeli és egy gyakorlati vizsgarészből áll.

Sikeres alapvizsga után a négy éves szakirányú oktatás során épülnek be a képzésbe a szakmához szükséges ismeretek. A szakirányú oktatás során a diákok megismerkednek többek között az ipari folyamatok automatizálásával és irányításával, a robotikával, a PLC-programozással és a DCS-rendszerekkel, valamint megtanulják alkalmazni a programozás alapismereteit a gyakorlatban. 

A képzés első két éve az ágazati alapoktatásról szól, ahol a diákok gépészeti és villamos alapismereteket sajátíthatnak el. Sikeres ágazati alapvizsga után a négy éves szakirányú oktatás során épülnek be a képzésbe a szakmához szükséges ismeretek. (Fotó: 123rf.com)

A képzés során összesen 225 óra egybefüggő szakmai gyakorlatot kell teljesíteni, ebből 105 órát a 11, és 120 órát a 12. évfolyamon. 

A teljes képzés az 5. év végén szakmai vizsgával zárul. Ennek feltétele egy portfólió elkészítése, amit vizsga során be is kell mutatni, emelett egy központi interaktív, feleletválasztós kérdéssorra és egy gyakorlati feladatra számíthatnak a tanulók.

A járműipari karbantartó technikus képzés részletes Programtantervét és a Képzési és Kimeneti Követelmények teljes leírását a linkekre kattintva olvashatod. 

Kompetenciaelvárások a járműipari karbantartó technikus szakmában

A járműipari karbantartó technikus szakma ajánlott minden fiatal számára, aki szereti a gépeket szerelni és javítani, működésüket megismerni és megérteni, valamint a hibákat kiküszöbölni.

A szakmához elengedhetetlen a kiváló műszaki érzék és az analizálás képessége. Az ideális szakember rendszerszemléletű, képes felelősségteljes döntéseket hozni és csapatban dolgozni, valamint, gyors, pontos, és precíz. 

Ha szeretnél többet megtudni a járműipari karbantartó technikus munkájáról és feladatairól, a szakma leírását ide kattintva olvashatod.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.