A jövőd csak rajtad áll, tégy érte! – UNICEF Magyarország pályázata

Szerző: | 2023. október. 23. | Iskolák

Fiatalok egy asztal körül ülve, az asztal fölött egymásra teszik a kezeiket.

Az UNICEF Magyarország idén ötödik alkalommal, indította el a Rajtad áll a jövőd! elnevezésű programját. A kezdeményezés magyarországi 14-22 éves fiataloknak ad lehetőséget, az őket érintő társadalmi problémák feltérképezésére és a megoldások kitalálására.

Rajtad áll a jövőd! – az pályázat

A Rajtad áll a jövőd! egy nemzetközi kezdeményezés, amely a Generation Unlimited részeként indult. Az idei évben meghirdetett  pályázatok a környezetvédelem, az oktatás, a részvételiség és a lelki egészség témájához kapcsolódtak.

A 2018 óta működő “Egy generáció korlátok nélkül” (Generation Unlimited) nemzetközi programban azon dolgoznak, hogy a fiatalok a világon mindenhol a számukra megfelelő oktatásban és képzésben részesüljenek, később pedig könnyen el tudjanak helyezkedi a munka világában. A gyermekvédelem ezen kezdeményezés itthoni részeként a – Rajtad áll a jövőd! – programmal motiválja a fiatalokat, hogy az őket érintő kérdésekkel foglalkozzanak. A program egyben lehetőséget is nyújt számukra, hogy a közös gondolkodáshoz, eszközöket és szakmai támogatást kapjanak.

A lelki egészség legfontosabb a fiataloknak

A pályázatok benyújtását megelőzően problémafeltáró kreatív foglalkozásokat szerveztek, összesen 225 diáknak tíz oktatási intézményben. Ezzel azt szerették volna elérni, hogy a diákokkal együtt tárják fel, az őket közvetlen érintő nehézségeket.

A beérkezett pályázatokból kiderült, hogy a pályázó fiatalokat leginkább a lelki egészség témaköre foglalkoztatja.

20 pályamunka érkezett, amelyből a kiválasztott 10 csapat október végén kezdi meg a megoldások kidolgozását, szakértői támogatás segítségével.

Szakképzési intézmények részvétele

Idén  több olyan intézmény is jelentkezett a programba, akik korábban nem vettek részt. Tíz településen működő technikum és szakképzési intézmény is csatlakozott, így Budapest III. és XIV. kerületében, Cegléden, Szegeden, Sellyén, Sátoraljaújhelyen, Tokajban és Komlón tanuló diákok is pályázhattak az ötleteikkel.

Az UNICEF Magyarország kiemelt feladatának tartja, hogy a Rajtad áll a jövőd! eljusson az ország minden részébe, és így minél többen kapjanak lehetőséget arra, hogy részt vegyenek az őket érintő társadalmi problémák megoldásának keresésében.

Ez is érdekelhet!

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.