Pályaválasztási kiállítás és tanműhely átadó ünnepség Kazincbarcikán

Szerző: | 2023. november. 28. | Fősodor

A képen a felújított tanműhely látható.

November 23-án Tervezd a jövőt! Válaszd a szakképzést! címmel pályaválasztási kiállítást és tanműhely átadó ünnepséget tartottak Kazincbarcikán, az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolában.

Felújított tanműhely a Deák iskolában

Az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola tanműhelyének felújítása a Kulturális és Innovációs Minisztérium jelentős támogatásával és az Ózdi Szakképzési Centrum saját forrásának bevonásával, összesen 175 millió forintból valósult meg. A tanműhely épülete kívülről és belülről egyaránt megújult, ezzel teremtve jobb és kényelmesebb körülményeket az itt tanuló diákok számára.

Az, hogy a szakképzés fejlődik, és bármilyen formában, akár csomagolásában, akár beltartalmában növekedést, fejlődést, minőséget képvisel, az nemcsak a városnak fontos, hanem a térségnek és az egész országnak is.

– mondta el az átadó ünnepségen Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere.

Tervezd a jövőt! Válaszd a szakképzést! – Pályaválasztási kiállítás

Az átadó napján a Tervezd a jövőt! Válaszd a szakképzést! elnevezésű pályaválasztási kiállításnak is helyszínt adott a kazincbarcikai Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola. A diákok betekintést nyerhettek azokba a szakmákba, amiket a kiállításon részt vevő intézményekben sajátíthatnak el. A kiállításon az Ózdi Szakképzési Centrum mind az öt iskolája képviseltette magát.

Több résztvevő diák is úgy nyilatkozott, hogy szeretne Kazincbarcikán maradni, így nagy eséllyel a Deák iskola szakmái közül fog választani a továbbtanulás idején. Az intézményben a burkoló, épület- és szerkezetlakatos, épületgépész technikus, grafikus, hegesztő, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő és oktatási szakasszisztens szakmákat sajátíthatják el a tanulók.

A kiállítás során a diákok betekintést nyerhettek azokba a szakmákba, amiket az Ózdi Szakképzési Centrum intézményeiben sajátíthatnak el. (Fotó: kolorline.hu)

A szakképzés kiemelkedő vonzereje a karrierlehetőség

A kiállításon Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára is részt vett.

A megújult szakképzés valódi és minden más területhez képest is kiemelkedő vonzereje a karrierlehetőség.

emelte ki beszédében a helyettes államtitkár.

Pölöskei Gáborné elmondta, hogy a szakképző intézmények tanulói nem csupán szakmát kapnak, de tanulmányaik során a vállalkozói szemléletet és az új ismeretek megszerzésének képességét is elsajátítják. Ezzel stabil egzisztenciát tudnak teremteni nem csak saját maguk, de a családjuk számára is. Ezt felismerve ma már a jó tanulmányi eredményű diákok is egyre többen választják a szakképzést a gimnáziumok helyett. A színvonal javulását mutatja, hogy a korábbiaknál jóval kisebb a lemorzsolódás.

Pölöskei Gáborné beszédében kiemelte, hogy a megújult szakképzés valódi vonzereje a karrierlehetőség. (Fotó: kolorline.hu)

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy amikor három éve a kormány elindította a szakképzés átalakítását, egyaránt célul tűzte ki annak környezeti, módszertani és tartalmi megújítását. Ez a megújulás a cégekkel való szoros együttműködés nélkül elképzelhetetlen. Ezért jöttek létre az ágazati készségtanácsok, amik közvetlenül becsatornázzák a munkaerőpiaci igényeket a szakképzés rendszerébe. Mindezt egy jól működő kamara segíti.

A módszertani megújulás fontos eleme az is, hogy elindult a projektoktatás. Ezt a képzésekben résztvevő fiatalok pozitívan fogadták, de a tanárok számára komoly kihívást jelent – mondta el Pölöskei Gáborné, jelezve azt is, hogy fontos az ő közös akaratuk ahhoz, hogy ez az átalakulás is sikeresen mehessen végbe.

Kiemelt képünk forrása: kolorline.hu

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.