Középiskolai felvételi: Több, mint 72 ezer diák felvételizik szombaton

Szerző: | 2024. január. 18. | Fősodor

grafika, sárga háttérben ceruza és középiskolao felvételi felirat

Szombaton 537 helyszínen több, mint 72 ezer pályaválasztás előtt álló diák írja meg a középiskolai felvételi vizsgát. Az írásbeli vizsga eredményéről 2024. február 9-ig kapnak tájékoztatást a tanulók attól az intézménytől, ahol vizsgáztak.

Január 20-án szombaton 10 órától kezdődik a központi írásbeli felvételi vizsga, ami a kilencedik évfolyamra és a Belügyminisztérium által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezőket érinti, de azok a diákok is ekkor felvételiznek, akik a következő tanévben 6 vagy 8 évfolyamos gimnáziumokban szeretnének tanulni.

A középiskolai felvételi vizsgára jelentkezők megoszlása

A 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 55 ezer, a hat évfolyamos gimnáziumi írásbelin több mint 10 ezer, míg a nyolc évfolyamos gimnázium középiskolai felvételi vizsgájának megírásában közel 7 ezer tanuló vesz részt. A diákok magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak.

Lehet pótfelvételit írni?

Azok a felvételizők, akik a január 20-ai vizsgán alapos indokkal nem tudnak részt venni, január 30-án 14 órától pótló írásbelin vizsgázhatnak. Pótló írásbeli vizsgát azok a tanulók írhatnak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni és ezt igazolni tudják.

A vizsgázók által benyújtott, indoklással alátámasztott írásos kérelem mérlegelése, a benyújtott igazolások elfogadása a központi írásbeli vizsgát szervező intézmény igazgatójának jogköre. Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet azonos típusú központi írásbeli vizsgát.

Milyen segédeszközt lehet használni a vizsgán?

A középiskolai felvételi vizsgán kizárólag a központilag kiadott feladatlapon, és a vizsgát szervező iskola által biztosított, az intézmény bélyegzőjével ellátott pótlapokon lehet dolgozni. A rajzokat ceruzával, minden egyéb írásbeli munkát kék vagy fekete színű nem halványuló, nem radírozható tintával (golyóstollal) kell elkészíteni a tanulóknak.

A magyar nyelvi feladatlapok kitöltéséhez segédeszközt nem lehet használni. A matematika középfokú felvételi vizsgán vonalzót, körzőt és szögmérőt lehet használni. Ezen kívül semmilyen segédeszközt, így például zsebszámológépet sem lehet használni a matematikai feladatlapok kitöltéséhez.

A központi írásbeli felvételi vizsga szabályszerű lebonyolítását az illetékes szervek idén is figyelemmel követik.

A vizsgával kapcsolatos további információk az Oktatási Hivatal honlapján olvashatók.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.