Fiatal lányok számára szervezett foglalkozást a Lufthansa Systems Hungária és a Skool

Szerző: | 2024. március. 14. | Fősodor

A Lufthansa Systems Hungária és a Skool összefogásának köszönhetően izgalmas élményalapú technológiai foglalkozáson vehetett részt tizenhét fiatal lány.

Alacsony a nők aránya az informatikai szektorban

A női jelenlét növelése az informatikai szektorban napjaink egyik legfontosabb kihívása, hiszen még mindig túlságosan alacsony a nők aránya az IKT-iparban dolgozók között. Ez az arány az Európai Unióban mindössze 18,5 százalékot tesz ki, Magyarországon pedig még ennél is alacsonyabb, mindössze 12,3 százalék a legutóbbi #femintech kutatás szerint. A Lufthansa Systems Hungária és a Skool által szervezett rendhagyó, élményalapú technológiai foglalkozás azonban egy lépéssel közelebb hozhatja a jövő női informatikusait a szektorhoz.

Élményalapú technológiai foglalkozás

A német Lufthansa Csoporthoz tartozó, légiipari szoftverek fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozó Lufthansa Systems Hungária a Skool-lal együttműködve izgalmas élményalapú foglalkozást szervezett március 9-én Budapesten, 12-14 éves lányok számára. A workshop célja az volt, hogy a fiatalok megismerjék az informatika világát, kipróbálják magukat a programozásban, és ráérezzenek a szoftverfejlesztés kreatív lehetőségeire. A programban való részvételnek nem volt feltétele a magas szintű matematikai tudás és előképzettség. 

A résztvevő diákokat a Lufthansa Systems Hungária hat szakembere önkéntes mentorként segítette a Python programozási nyelv alapjainak megismerésében. A résztvevők az egész napos foglalkozás során megírhatták első programjaikat, játékokat készíthettek, és még rajzolhattak is a Python nyelv segítségével.

Fontos a fiatal tehetségek támogatása

Turcsikné Gáspár Georgina, a Lufthansa Systems Hungária HR vezetője kiemelte, hogy a vállalatnak fontos a fiatal tehetségek támogatása és az esélyegyenlőség biztosítása az informatikai szektorban. Az ilyen jellegű kezdeményezések hozzájárulnak ahhoz, hogy minél több nő találja meg a helyét és érjen el sikereket ezen a területen. Az esemény különlegessége abban rejlik, hogy a résztvevőknek lehetőségük volt élményszerűen megismerni az informatikát, betekintést nyerhettek a szoftverfejlesztés világába és életre szóló élményekkel gazdagodhattak.

A résztvevő diákokat a Lufthansa Systems Hungária hat szakembere önkéntes mentorként segítette a Python programozási nyelv alapjainak megismerésében. A résztvevők az egész napos foglalkozás során megírhatták első programjaikat, játékokat készíthettek, és még rajzolhattak is a Python nyelv segítségével. (Fotó: 123RF)

A Skool  élményszerűen tanítja az informatikát

„10 éves működésünk alatt egyedülálló tapasztalatra tettünk szert abban, miként kell az informatikát élményszerűen tanítani, hogy a gyerekek átélhessék a kreatív alkotás és felfedezés élményét. Továbbra is olyan történetet szeretnénk, amilyet itthon még nem csinál senki. Amiben a legelsők és a legjobbak vagyunk, de a főszerepet elsősorban nem mi játsszuk, hanem a gyerekek, a szülők, a mentorok és oktatók, valamint az olyan kiváló partnereink, mint most a Lufthansa Systems Hungária. A légiipari informatikai vállalat ugyanis nemcsak hatalmas lelkesedéssel, hanem kimagasló profizmussal állt hozzá mind a gyerekekhez mind magához a projekthez” 

– mondta el Koleszár Szilvi, a Skool társalapítója és CEO-ja.

Az összefogás a Lufthansa Systems Hungária és a Skool között lehetővé tette, hogy a résztvevő diákok magas színvonalú mentorálást kapjanak, és egy olyan élményt éljenek át, ami segítheti őket a jövőbeni pályaválasztásban.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.