Sikeres a GVH tudatos internethasználatra nevelő programja

Szerző: | 2024. március. 14. | Iskolák

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH)  új kezdeményezésének célja a digitális tudatosság növelése a fiatalabb generációk körében. Az edukációs program iránt jelentős az érdeklődés, már több mint 60 iskola jelezte részvételi szándékát.

Fontos felhívni a figyelmet az online tér veszélyeire

A Digitális Tudatosság Program, amelyet a GVH kezdeményezett, az online térben rejlő veszélyekre hívja fel a figyelmet, és segítséget nyújt a fiataloknak a tudatos internet-használat elsajátításában. Az új program keretében az ország több pontján tartottakinteraktív tanórákat, melyekre a GVH elnöke, Rigó Csaba Balázs is személyesen ellátogatott.

A sikeres tesztidőszakot követően már országos szinten is elérhető az interaktív tananyag

A program 2023 őszén kezdődött kísérleti jelleggel szerzetesrendi fenntartású iskolákban, majd a sikeres tesztidőszakot követően 2024 elején hivatalosan is elindították az országos szintű programot. Az előadások és tanórák során a GVH szakemberei arra törekszenek, hogy felébresszék a gyermekek digitális tudatosságát, segítsék az utánajárás és gondolkodás kialakítását a digitális tér fogyasztóvédelmi kérdéseivel kapcsolatban, valamint felhívják a figyelmet az online térben megadott személyes adatok fontosságára és értékére.

Az interaktív tanórák jelenleg kétszer 45 percesek, és bár a legfogékonyabb korcsoport a 12-13 éveseké, a program 10-16 éves kor között bármely diák számára hasznosítható, életkoruknak megfelelő csomagot kínálva.

A programra bárki jelentkezhet, és a szervezők egy-egy iskolára vagy évfolyamra szabott, egyedi megoldásokra is nyitottak.

Az interaktív tanórák jelenleg kétszer 45 percesek, és bár a legfogékonyabb korcsoport a 12-13 éveseké, a program 10-16 éves kor között bármely diák számára hasznosítható, életkoruknak megfelelő csomagot kínálva. (Fotó: 123rf.com)

A GVH aktívan részt vesz a fiatalok digitális tudatosságának fejlesztésében

A GVH elkötelezett a fiatalok digitális tudatosságának fejlesztése mellett, és továbbra is aktívan részt vesz a program terjesztésében és megvalósításában. Januárban, a program indulásakor kiadott közleményében kiemelte, hogy a versenyhivatal 2023-ban is számos olyan versenyfelügyeleti eljárást indított és zárt le, amikben a sérülékenyebb fogyasztókat célzó, jellemzően tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat vizsgálta.

Az edukációs program részeként Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke személyesen is ellátogatott a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Csány László Technikumba, ahol beszélt a diákoknak a digitális tér veszélyeiről és az adataik védelmének fontosságáról. Hangsúlyozta, hogy az online térben semmi sincs ingyen, és fontos tudni, hogy milyen adatokat osztunk meg az interneten.

Az elnök elmondta, hogy nagy az érdeklődés a program iránt, és a fiatalok nagy nyitottsággal fogadják az előadókat. A GVH elnöke gratulált az intézményben folyó munkához, és kiemelte, hogy a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Csány László Technikum a technikumok 2024 TOP 100-as kiválósági rangsorában az előkelő 9. helyezést érte el.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.