A magyar szakképzés fejlesztése: Svájci-Magyar Együttműködési Program

Szerző: | 2023. november. 23. | Fősodor

Svájci-Magyar Együttműködési Program egyeztetése egy teremben, az asztal körül ülnek a résztvevők.

A Szakképzési program Magyarországon című támogatási program keretében folytatódik a Svájci-Magyar Együttműködési Program II. időszakába, amelyben 2029 végéig közel 4,5 milliárd forintot fordítanak a magyar szakképzés fejlesztésére.

Cél a szakképzés fejlesztése

A Svájci-Magyar Együttműködési Program II. időszakában közel 4,5 milliárd forint áll rendelkezésre a szakképzés fejlesztésére 2029 végéig. A Svájci Hozzájárulás célja az Európai Unión belüli gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, a gazdasági növekedés és a szociális partnerség erősítése, valamint a fiatalok munkanélküliségének csökkentése.

A szakképzés kiemelt területként szerepel a programban, amely a Szakképzés 4.0 Stratégia céljainak elérését támogatja. A tervezett fejlesztések közé tartozik a szakmai oktatás módszertanának megújítása, a projektalapú oktatás támogatása, valamint a szakképzési centrumokban lévő pályaorientáció és életpálya-tanácsadás fejlesztése.

Ezek mellett fontos célkitűzés még, amelynek elérésében a program segítséget nyújt, a duális képzés megerősítése, a szakképzés minőségének fejlesztése, valamint ezekkel párhuzamosan a szakképzés vonzerejének és munkaerőpiaci jelentőségének a fokozása. A fejlesztéseket a leginkább hátrányos helyzetű régiókban hajtják végre az IKK Zrt. szakmai irányításával.

A program jelenlegi szakasza

A Szakképzési program Magyarországon című támogatási intézkedés jelenleg előkészítési szakaszban van. Azonban az IKK Zrt. és a Svájci Államszövetség már együttműködik a svájci-magyar szakképző intézmények közötti kapcsolatok elősegítéséért. A partnerség célja, hogy a svájci szakemberek tapasztalatait, amelyeket a svájci reformok során szereztek, beépítsék a tervezett fejlesztésekbe.

A 2023. október 24-i szakmai egyeztetésen a program előkészítésén dolgozó szakemberek, a Centre professionnel du Nord vaudois szakképző intézmény képviselőjének segítségével határoztak meg azokat az intézkedéseket, amelyek a sikeres végrehajtáshoz szükségesek.

A partnerségépítés folytatódik annak érdekében, hogy a program indulásáig kialakuljon az együttműködés a svájci és magyar intézmények között.

A programról további információkat a Svájci Alap honlapján, vagy facebook oldalán lehet találni, illetve az alábbi cikkben:

Nyitókép forrása: Svájci Alap facebook oldala

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.