Megérkezett az aratókoszorú a Bazilikába

Szerző: | 2023. augusztus. 8. | Munka

A képen egy gazdalány látható a búzamezőn.

Közel egy hónapon át, csaknem ezer szalmaszálból készült Hajdúnánáson a magyar gazdák összefogását jelképező aratókoszorú, amelyet ünnepélyes keretek között hétfőn helyeztek el a budapesti Szent István Bazilikában.

Véget ért az aratás, az utolsó kévékből elkészült az aratókoszorú

A Magyarok Kenyere program 2018 óta hagyományos és kiemelt eleme a magyar gazdák összefogását jelképező monumentális aratókoszorú megfonása, amelyet az aratást követően a betakarított friss búzaszálakból készítenek – közölte a NAK Magyarok Kenyere Nonprofit Közhasznú Kft.

Az idei aratókoszorú, mintegy 160 centiméter széles és 200 centiméter kerületű, amelyet a Szent István Bazilikában mutattak be.

 Az aratókoszorúval fejezzük ki köszönetünket a magyar gazdáknak, akik a kockázatokat vállalva idén is megküzdöttek a termésért”

– emelte ki Jakab István az Országgyűlés alelnöke.

Az aratókoszorút a Szent István Bazilika újonnan kinevezett plébánoshelyettese, Kovács Zoltán atya vette át, aki imádságban kérte a Jóisten áldását a gazdákra, a malmokra, a pékekre és az asszonyokra.  A megáldott aratókoszorú október végéig tekinthető meg a Bazilika szentélyében, és látható lesz az augusztus 20-i Szent Jobb Körmenetben is.

Búzamező naplementében
Az aratókoszorú búzakalászból font, szalagokkal díszített, koszorú alakú dísztárgy, amelyet az aratók az aratás befejezésekor ünnepi menetben hordoznak körül és azt a következő aratásig megőrzik. (Fotó:123rf)

Az aratókoszorú a magyar gazdák összefogását jelképezi

Az idei aratókoszorút kunkorgók, esőcsigák, csengők, kettes fonatok, spirálok, kalászok díszítik. Fő alkotórésze az „Isten szeme”, amely a teljesség, az egység, a harmónia, egyben az Isten gondviselő oltalmának kifejezője. A tizenhét darab elem a kitartás számát mutatja és az együttérzést, a felelősséget, a lelki tudatosságot, a bölcsességet szimbolizálja, illetve magában hordozza a nehézségeken való felülemelkedés üzenetét.

Olvastad? Ez is érdekelhet!

Különböző formákban fonják az aranykoszorút

Formája lehet csigaszerű, korona vagy koszorú alakú. A nagyobb koszorút többnyire vesszővázra fonják. Elnevezése is változó, míg Szentesen esőzsáként ismerik, a szemerei gazdák kalászkoszorúnak hívják. A koszorút régen is a legszebb búzakalászokból fonták, idén sem volt ez másként – köszönhetően a hajdúnánási gazdasszonyok keze munkájának.

MTI

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.