Mennyire ismered jól a szakképzést?

Szerző: | 2023. október. 16. | Kvíz

A képen a quiz felirat látható, valamint egy bögre és egy laptop részei amelyeket egy asztalon vannak

Az idei évben az általános iskolát elvégzők 43 százaléka választotta a szakképzést. A középfokú oktatás legnépszerűbb formája a technikumi képzés. A képzési forma valószínűleg azért olyan népszerű a tanulók körében, mert az ötéves képzést elvégezve a tanulók nem csak egy érettségit kapnak, hanem egy szakmai bizonyítványt is. Ez nagy könnyebbséget jelent a munkaerőpiacon történő elhelyezkedés során. Emellett népszerű a szakképzési ösztöndíjrendszer is, valamint a duális képzés is. Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a szakképzésben végzett tanulók jelentős előnyt élveznek szakirányú felsőoktatási továbbtanulás esetén.

Szakképzést és biztosabb jövőt

A szakképzés – mint képzési forma – népszerűsége a 2020-ban megújuló szakképzési rendszerben keresendő. Az új ösztöndíjak, a megújuló képzési rendszer azonban új szabályokkal, ismeretekkel, képzési követelményekkel is jár. Mai kvízünkben arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismered jól a szakképzés rendszerét? Tudod, hogy mi a különbség a technikum és a szakiskola között? Mennyi ideig tart a képzés azoknak, akik a szakképző iskolákat választják? Mit jelent valójában a duális képzés?

A fotón egy bútorasztalos üzemben egy idősebb férfi áll, körülötte 3 fiatal fiú, mind asztalos munkaruhában
A szakképzést egyre több fiatal választja hazánkban, a legnépszerűbb a technikumi képzés volt a tavalyi jelentkezések során (Fotó: 123rf.com)

Tedd próbára a tudásodat, teszteld önmagad, töltsd ki a kvízünket! Így megtudhatod a fenti kérdésekre is a választ!

Ha érdekelnek a szakképzésben található oktatási formák (technikum, szakképző iskola, szakiskola, szakgimnázium), vagy szívesen utánanéznél a duális képzésnek, esetleg a szakképzésben elérhető ösztöndíjaknak, azt a linkekre kattintva teheted meg. 

Buzdító szöveg nyíllal régi foglalkozások kvízhez.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.