Bővülő képzési és továbbtanulási lehetőségek pénzügy és turisztika terén Debrecenben

Szerző: | 2024. június. 3. | Iskolák

A Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) és a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara együttműködési megállapodást írt alá az okleveles technikus képzés megvalósítására. Az esemény fontos mérföldkövet jelent a középiskolai és felsőoktatási képzések közötti átmenet megkönnyítésében, és egy új, minőségi oktatási modell kialakításában.

30 kreditet számíthatnak be a tanulók

„A Debreceni Szakképzési Centrum vezetésével közös, több éves előkészítő munka eredményeként dolgoztuk ki az okleveles technikusképzés megvalósítását, ennek az egyik állomása a mai megállapodás aláírása” 

– mondta Fenyves Veronika, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja. 

Az okleveles technikus képzés lehetővé teszi a pénzügyi-számviteli ügyintéző és a turisztikai technikus képzésben résztvevő tanulók számára, hogy 30 kreditet beszámíthassanak a Gazdaságtudományi Karon folytatott további tanulmányaik során.

Fenyves Veronika kiemelte, hogy a Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégiumból érkező tanulók magas szintű szakmai tudással rendelkeznek és kiváló eredményeket érnek el. 

Az okleveles technikus képzés fontos eleme a szakképzés átalakításának

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója hangsúlyozta, hogy a szakképzés átalakításának egyik lépése a minőségi megújulás, amelynek fontos eleme az okleveles technikus képzés. 

A képzés megvalósításának egyik feltétele a minisztériumi engedély, a másik pedig egy gyümölcsöző együttműködés kialakítása valamely felsőoktatási intézménnyel. A Centrum és a Debreceni Egyetem között ez évekre visszamenőleg fennáll, így kézenfekvő, hogy az okleveles technikusképzést közösen indítják el. A főigazgató emlékeztetett, hogy a DSZC a Debreceni Egyetem más karaival is szorosan együttműködik, elősegítve azt, hogy a szakképzésben tanuló fiatalok számára egyszerűbb út nyíljon a felsőoktatás felé.

Az együttműködési megállapodás lehetővé teszi, hogy a pénzügyi-számviteli ügyintéző és a turisztikai technikus képzésben résztvevő diákok 30 kreditet beszámíthassanak felsőoktatási tanulmányaik során, ezzel is megkönnyítve az átmenetet a középiskolai és egyetemi képzések között. (Fotó: Debreceni Szakképzési Centrum)

Évről évre nő a szakképzés népszerűsége

Tóth László Tamásné, a Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium igazgatója elmondta, hogy a technikus fogalma már korábban elterjedt a köztudatban, de az okleveles technikus csak az utóbbi három évben vált ismertté. 

„Nagy hálával tartozunk a Debreceni Egyetemnek, hiszen az ő segítségüknek is köszönhetően tapasztaljuk azt, hogy ezekre a szakokra évről évre egyre több diák jelentkezik” 

– hangsúlyozta az igazgatónő. 

Hozzátette, hogy az esemény nagy megtiszteltetés az intézmény számára, hiszen ez is azt mutatja, hogy eredményes munkát végeznek a szakképzésben.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó