Ahol tényleg megbecsülik a női dolgozókat: a Bosch Lányok napi programján jártunk

Szerző: | 2024. május. 1. | Mi leszek?, Munka

A Nők a Tudományban Egyesület által indított Lányok Napja országos programsorozat keretében immár tizenegyedik alkalommal, négy helyszínen engedett bepillantást az autóipari innováció és gyártás világába a Bosch. A tudományok és a technológia iránt érdeklődő fiatal lányokkal együtt látogattunk el a vállalat maklári telephelyére, hogy megismerkedjünk a járműalkatrész-gyártás folyamataival és megtudjuk, nőként miért lehet vonzó munkahely a Bosch.

A Lányok Napja programsorozat célja, hogy a felsőtagozatos általános és középiskolás lányok figyelmét felhívja a természettudományi, technológiai, mérnöki és informatikai, azaz a STEM-szakmákban rejlő lehetőségekre. Hiába van meg a tehetségük és nyitottságuk – információ hiánya, vagy épp a berögzült előítéletek miatt – a fiatal lányok még mindig kevésbé választanak férfiasnak gondolt munkaköröket.

Fotó: Bosch

Lányok napja a Boschnál

A Bosch az idei Lányok napján négy helyszínen, a Bosch Budapest Innovációs Kampuszon, valamint a vállalatcsoport maklári, hatvani és miskolci telephelyein fogadta az érdeklődő fiatalokat.

A maklári telephelyen többek között a járműalkatrész-gyártás folyamatával ismerkedhettünk meg. Itt a legmodernebb körülmények között, digitalizált, mesterséges intelligenciával támogatott környezetben készítik a járművek egyik legfontosabb részegységét. Kormányműveket, kormányoszlopokat, kormánytengelyeket és felújított alkatrészeket szállítanak innen a világ több mint száz járműgyártójának.
A Lányok napjára szervezett programon a Servocom (haszongépjármű kormánymű) egységek alkatrészeinek gyártását és összeszerelését követhettük nyomon. Láthattuk, ahogy emberi felügyelettel, magasan automatizált gépek dolgoznak a termékeken. Emellett bepillantást nyerhettünk a termékellenőr, a metrikus és az anyagvizsgáló pozíciót betöltő munkavállalók mindennapjaiba is.

Itt tanulnak a jövő szakemberei

A Robert Bosch Automotive Steering Kft. HR csoportvezetőjétől, Bekény Henriettától megtudtuk, a vállalat nagy hangsúlyt fektet a fiatalok pályaválasztásának támogatására. Már év elején megtelik a naptáruk a különféle pályaorientációs programokkal, gyárlátogatásokkal. Ezeken az alkalmakon a diákok különböző játékos feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a szakmákkal, a szakmákhoz kapcsolódó feladatokkal, kihívásokkal. A pályaválasztás előtt álló korosztály pedig olyan információkkal gazdagodhat, amelyek akár döntőek lehetnek a karrierjük szempontjából.

Bekényi Henrietta, HR csoportvezető

A Bosch fontosnak tartja, hogy részt vegyen a jövő szakembereinek képzésében, segítse a fiatalokat a piacképes tudás megszerzésében. Ezt a célt szolgálják a népszerű gyakornoki program mellett a vállalat duális képzési lehetőségei is. Aki a duális képzésbe felvételt nyer, már az első félévtől korszerű vállalati körülmények között gazdagíthatja az egyetemen elsajátított elméleti tudását, miközben tapasztalt mentor támogatja a szakmai fejlődését. A hallgatók a duális képzési program teljes időtartama alatt havi juttatásban részesülnek. A maklári Bosch telephely felsőfokú szinten jelenleg a Debreceni Egyetem Műszaki Karának gépészmérnöki szakával és az egri Eszterházy Károly Egyetem gazdaságinformatikus és gazdálkodási és menedzsment szakával áll duális partneri kapcsolatban.

Céljaik között szerepel, hogy középfokú szinten is ki tudjanak alakítani duális programot, elsősorban olyan szakmákkal, amelyekből hiány van. Henrietta elárulta, például a karbantartó egy olyan szakma, amelyre nagy szükség lenne a piacon, mégis nehezen találnak erre a pozícióra munkavállalót.

Fotó: Bosch

A Boschnál jó nőnek lenni

A Lányok napja kapcsán szó esett arról is, milyen lehetőségeket kínál a Bosch a női munkavállalóknak. Henrietta arról beszélt, büszkék rá, hogy magasan tudják tartani a női munkavállalók arányát. Országos szinten is kiemelkedő, hogy a gyári dolgozók 30 százaléka nő, a vezetők közel negyede kerül ki a hölgyek közül, a fizikai és műszaki területen tevékenykedő női Bosch-alkalmazottak aránya pedig 20 százalék körül van.

A HR csoportvezető úgy véli, ez annak is köszönhető, hogy a Bosch széles körű támogatást nyújt azoknak a hölgyeknek, akik a vállalatnál szeretnének karriert építeni.

„Nemcsak tehetséggondozásban és fejlesztésben, hanem a testi és a lelki egészség megőrzésében vagy családtámogatásban is nagyon sokat teszünk azért, hogy a nők be tudjanak illeszkedni és jól érezzék magukat nálunk. Például az újdonsült szülőknek gyermekszületési támogatást biztosítunk, a kismamáknak pedig lehetőségük van ingyenesen baba-mama kórházi VIP-szobát igényelni, amikor világra hozzák a gyermeküket. Az édesanyák nagyon fontosak számunkra, nekik igény szerint részmunkaidőt, rugalmas munkarendet vagy hibrid munkavégzést kínálunk. Támogatjuk az iskolakezdést, decemberben Mikulás csomaggal kedveskedünk a kicsiknek, sőt, nyárra táborozási lehetőséget is igénybe lehet venni. A szülő kiválaszthatja, hova szeretné küldeni a gyermekét táborozni, a Bosch pedig kifizeti ennek a költségét.”

Szintén a női karrierépítéshez nyújt segítséget a Boschnál világszinten és Magyarországon is működő, önszerveződő alapokra épülő Women@Bosch női közösség, ahol különböző előadásokon, beszélgetéseken nyílik lehetőség személyes példák bemutatására és tapasztalatcserére.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.