Március 5-ig lehet jelölni a Bonis Bona díjra

Szerző: | 2024. március. 1. | Iskolák

Bonis Bona 2023-as díj plakettjei.

„Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj jelölési időszaka 2024. március 5-e kedden ér véget.  A Nemzeti Tehetség Program keretében kiírt pályázat a tehetséggondozásban kiemelkedő pedagógusok munkáját díjazza.

„Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj célja

A tehetséges fiatalok támogatása és a tehetséggondozás kulcsfontosságú az oktatási és társadalmi fejlődés szempontjából. Magyarországon is egyre inkább előtérbe kerül a tehetséggondozó munka.  A Bonis Bona díj, amit a Nemzeti Tehetség Program keretében írtak ki, a tehetséggondozó munka elismerésére szolgál.

A díj célja, hogy elismerést és támogatást adjon azoknak a pedagógusoknak, szakembereknek és civil szervezeteknek, akik kiemelkedő és fontos munkát végeznek a tehetséges gyermekek és fiatalok fejlesztése terén.

Bona Bonis díjra való jelölés

A Nemzeti Tehetség Központ által kiírt díjra azok jelölhetők, akik legalább 5 tanévre visszamenőleg kiváló, eredményekben jól mérhető tehetséggondozó munkát végeztek.

A jelölteket három kategóriában lehet ajánlani:

„Kiváló tehetséggondozó” – Azoknak, akik kiemelkedő eredményeket értek el a tanítványaik körében, például nemzetközi vagy országos versenyeken elért helyezéseken keresztül.

„Kiváló tehetségfejlesztő” – Azoknak, akiknek a munkája a módszertani kiválóságban nyilvánult meg, például új pedagógiai módszerek alkalmazásával vagy fejlesztésével.

„Kiváló tehetségsegítő” – Azoknak, akik kiemelkedő tevékenységet végeztek a tehetséges gyermekek támogatásában, például tehetséggondozó műhelyek működtetésével vagy különböző programok szervezésével.

Bona Bonis díj emlék plakett.
A Bonis Bona díj, amit a Nemzeti Tehetség Program keretében írtak ki, a tehetséggondozó munka elismerésére szolgál. (Fotó: Nemzeti Tehetség Központ facebook oldala)

A jelölés online adatlap kitöltésével küldhető be, és minden jelöltnek egy ajánlóval kell rendelkeznie. Az ajánlás mellé kötelező mellékelni a jelölt által aláírt adatkezelési tájékoztatót is.

Egy jelölt több kategóriában is ajánlható, és egy jelölő több jelöltet is ajánlhat. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző sokszínű szakemberek és civil szervezetek minél szélesebb körben kapjanak elismerést és támogatást.

„Jótól jót tanulni”

A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj 2013 tavasza óta kínál kiemelkedő lehetőséget a tehetséggondozás területén dolgozó nemcsak magyarországi, de határon túli magyar, valamint magyarországi nemzetiségi pedagógusoknak és más tehetségsegítő szakembereknek az elismerésére is.

2024-ig már 1095 Bonis Bona-díjas pedagógus, szakember és szervezet tevékenykedik a tehetségügy területén. A díj neve a „Bonis bona discere”, vagyis „Jótól jót tanulni” latin közmondásból ered.

A Nemzeti Tehetség Program keretében kiírt pályázat célja a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző szakemberek támogatása. Ennek keretében azok a magyarországi és határon túli magyar vagy magyarországi nemzetiségi köznevelési intézményekben, felsőoktatásban dolgozó pedagógusok, gyógypedagógusok, szakoktatók, oktatók és civil szervezetek tehetségsegítői részesülhetnek erkölcsi és anyagi elismerésben, akik aktívan hozzájárulnak a fiatalok tehetségének kibontakoztatásához.

A díjra három kategóriában van lehetőség jelölni: „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségfejlesztő”, „Kiváló tehetségsegítő”. Ezekben a kategóriákban 400 ezer forint összegű díjat kapnak az elismerést elnyerő tehetséggondozók a munkájukért.

A negyedik kategória az „Életműdíj”, amelyre oktatásirányítási és tehetséggondozó szervezetek jelölhetnek embereket. Az „Életműdíj” elismerésben részesülő pedagógus egymillió forint összegű díjat kap.

Az ünnepélyes díjátadó minden évben az Országos Tehetséggálán kerül megrendezésre.

A Bonis Bona Díj egy fontos lépés a tehetséggondozás területén elért eredmények elismerésében és a további fejlődés támogatásában Magyarországon. A díj hozzájárulhat ahhoz, hogy még több tehetséges fiatal kapjon lehetőséget arra, hogy kibontakoztassa képességeit, és hozzájáruljon a társadalom és az ország fejlődéséhez.

Nyitókép forrása: Nemzeti Tehetség Központ facebook oldala


A LÉTRA Egyesület a tehetséggondozáson kívül rekedt gyerekeket karolja fel. A tehetséggondozásról és az egyesületről Csemer Patríciával, az egyesület elnökével készítettünk interjút:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.