Élelmiszeripari gépkezelő szakma leírása

Szerző: | 2023. december. 3. | Élelmiszeripar

A képen az élelmiszeripari gépkezelő ellenőrzi a kész terméket.

Az élelmiszeripar ma már elképzelhetetlen modern, korszerű gépek és gépsorok nélkül, amik megkönnyítik vagy kiváltják a nehéz fizikai munkát. Az élelmiszeripari gépkezelő ezeket a gépeket megfelelően beállítja és karban tartja, gondoskodik megbízható működésükről. 

Az élelmiszeripari gépkezelő felel azért, hogy az élelmiszeripari üzemekben használt modern és korszerű gépek, gépsorok a rendeltetésüknek megfelelően működjenek. Feladata a pneumatikai és hidraulikai gépek, gépsorok megfelelő beállítása, gondos karbantartása, esetleges javítása.

Szükség esetén képes szét-, és összeszerelni a munkája során használt gépeket, berendezéseket, együttműködik a szakszervizzel. Felismeri az élelmiszeriparban alkalmazott vezérlési és szabályozási körök működését, használja a gépészeti szabványokat.

A jó szakembernek a gépsorok ismerete mellett tisztában kell lennie az élelmiszeripari szakágazatokkal, technológiákkal is, és folyamatosan naprakésznek kell lennie a legújabb fejlesztések, szakmai trendek területén.

Az ideális szakember:

  • Jó kézügyességgel rendelkezik
  • Logikusan gondolkodik
  • Műszaki érdeklődésű
  • Szabálykövető, megbízható
  • Jó problémamegoldó
  • Felelősségteljes

Speciális rokonszakmák:

  • Élelmiszeripari gépész technikus

Kiknek ajánlott az élelmiszeripari gépkezelő szakma?

A szakma azoknak a fiataloknak ajánlott, akik kedvelik a műszaki eszközöket, a technikai berendezéseket, de egyben érdeklődnek az élelmiszeripari folyamatok iránt is. Az élelmiszeripari gépkezelő tanulmányai során megismeri az élelmiszeripari szakágazatokat, technológiákat, ezzel tudásával az élelmiszeripar összes szakágazatában keresett és megbecsült szakemberré válhat.

Mennyi időbe telik a képzés?

A képzés ideje 3 év (felnőtteknek rövidebb). Az élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. 

Aki ezen a területen szeretne továbbtanulni, megszerzett tudását és ismereteit  – érettségi birtokában – az élelmiszeripari gépész technikus képzésben bővítheti, felsőoktatásban élelmiszeripari mérnök végzettséget szerezhet.

A szakma leírása tájékoztató jellegű, részletes és szakszerű leírásért kérjük keresd fel az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalát.