Ismerd meg az épületgépészet ágazat szakmáit!

Szerző: | 2024. február. 28. | Iskolák

Szeretnél olyan területen dolgozni, ahol lehetőséged van alkotni és folyamatosan fejlődni? Érdekel az épületek belső rendszerének tervezése és kialakítása? Szívesen foglalkoznál gépészeti rendszerekkel és eszközökkel? Akkor itt az ideje, hogy megismerkedj az épületgépészet ágazat szakmáival!

Mi az az épületgépészet?

Az épületgépészek munkája rendkívül fontos az épületek belső felépítésének és tervezésének szempontjából. Az épületgépészet célja az, hogy biztosítsa az épületekben élők vagy dolgozók számára a megfelelő komfort szintet és működést, az ivóvizet, a megfelelő hőmérsékletet és a jó minőségű levegőt. Az ágazat fenntartása kéz a kézben jár a technológiai fejlesztésekkel, valamint a környezetvédelmi és energetikai szempontokat is figyelembe veszi.

Az épületgépészet ágazat technikumi képzése:

  • Épületgépész technikus: Az épületgépész technikus feladata egy épület megfelelő használatához szükséges épületgépészeti technológiák biztosítása. Munkája során az épületek gépészeti szerelésével, felújításával és karbantartásával kapcsolatos feladatokat végzi, valamint irányítja az egyes szakági szerelők munkáját. Az épületgépész technikus szakma olyan fiatalok számára ajánlott, akik jó problémamegoldó készséggel és műszaki érdeklődéssel rendelkeznek. Az épületgépész-technikus képzés az épületgépészeti ágazat öt éves, technikumban tanulható képzése, ami érettségivel és technikusi szakképzettség megszerzésével zárul. Aki szeretne továbbtanulni, a felsőoktatásban gépészmérnök alapszakon teheti ezt meg.
Az épületgépészet célja az, hogy biztosítsa az épületekben élők vagy dolgozók számára a megfelelő komfortérzetet, az ivóvizet, a megfelelő hőmérsékletet és a jó minőségű levegőt. (Fotó: 123rf.com)

Az épületgépészet ágazat szakképző iskolai képzései:

  • Hűtő- és szellőzőrendszer-szerelő: A hűtő- és szellőzőrendszer-szerelő szakmában dolgozó szakember hűtő-, klíma- és hőszivattyú-berendezések és rendszerek beüzemelésével, javításával és karbantartásával foglalkozik. Napi feladata közé tartozik a légtechnikai gépek csővezetékének kiépítése és szigetelése, a hő- és korrózióvédelem. Ez a szakma azoknak a fiataloknak ajánlott, akik szeretnek szerelni, valamint gépekkel és szerszámokkal dolgozni. 
  • Víz- és csatornarendszer-szerelő: A víz- és csatornarendszer-szerelő feladata a vizes-technológiai csőhálózatok és rendszerek kiépítése, próbaüzemeltetése, esetleges javítása és karbantartása. Telekhatáron belüli, egyedi hálózatokkal, valamint központi berendezésekkel és szerelési munkálatokkal egyaránt foglalkozik. A szakma olyan fiatalok számára ajánlott, akik érdeklődnek a víz- és csatornarendszerekkel kapcsolatos feladatok iránt, képesek átlátni komplex rendszerek működését, és érdeklődnek a műszaki tevékenységek iránt.
  • Központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő: A központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő központi fűtési rendszereket és gázellátórendszereket épít, tart karban, valamint hőtermelő- és gázberendezésekkel foglalkozik. Munkája során a fűtési rendszereket, akár a komplett gázhálózatot és az égéstermék elvezető berendezést építi ki, valamint végrehajtja a hozzájuk kapcsolódó időszakos ellenőrzési, karbantartási, javítási, felújítási feladatokat. A szakma olyan fiatalok számára ajánlott, akik elsősorban műszaki beállítottságúak, képesek egy komplex rendszert átlátni, és érdeklődnek az energetikai terület fejlesztései iránt.
A központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő a fűtési rendszereket, akár a komplett gázhálózatot és az égéstermék elvezető berendezést építi ki. (Fotó: 123rf.com)

Kitartó tanulással a szakmád mesterévé válhatsz

Novemberben beszámoltunk róla, hogy a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara által támogatott mesterképzésen tizenkét gázfogyasztóberendezés- és csőhálózatszerelő mestert avattak. 

A gázfogyasztóberendezés- és csőhálózatszerelő mester képzés az épületgépészet ágazat képzése, melyhez szakmai előképzettség szükséges. Célja, hogy a mester magas szinten ismerje és művelje a komplex gázszerelő szakmát. Tevékenységi körét és szakmai tudását folyamatosan bővítse, munkájáért felelősséget vállaljon, képes legyen motiválni és tudását átadni a fiataloknak.

A klíma már nem számít luxusnak

Tavaly novemberben Aranyi Péter klímaszerelővel készítettünk interjút, aki a beszélgetés során kiemelte, hogy a klímaszerelő keresett szakma, ugyanis egyre nagyobb az igény a klimatizálásra. A teljes interjút itt olvashatod: 

A római kori vízvezeték, és a modern kori vízvezeték-szerelők

Tudtad, hogy a legtöbb római kori városba a vizet boltíves építmények segítségével szállították? És azt, hogy az első római vízvezetéket Appius Claudius kezdte építtetni i. e. 312-ben? A rómaiak verhetetlenek voltak az utak és vízvezeték építésében, valamint a csatornázás területén. Középítkezéseik nemcsak az ókorban, hanem hosszú évszázadokon át fennmaradtak, és így mestermunkának bizonyultak. 

Napjainkban a víz- és csatornarendszer-szerelő szakember feladata a vizes-technológiai csőhálózatok és rendszerek kiépítése, javítása és karbantartása. Ő építi ki az egyedi és a központi hálózatokat, intézi a közmű csatlakozáshoz szükséges szerelési munkálatokat is.

A központifűtés- és gázhálózatszerelő szakmát többek között a Szerencsi SZC Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskolában is elsajátíthatod, az alábbi videóban pedig a szerencsi szakképzés „4 és 40 törvényével“ is megismerkedhetsz:

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.