Környezetvédő klímaszerelő – Interjú Aranyi Péter klímaszerelővel

Szerző: | 2023. november. 7. | Mi leszek?

Idősebb férfi lakossági klímát szerel.

Több szakmába is belekóstolt már életében, hiszi, hogy minden szakmának megvan a maga szépsége. Túl az ötvenen, már nem tervezi, hogy újra iskolapadba ül, de mint mondta: a világ gyorsan változik, soha nem tudni mit hoz a holnap. Talán egy újabb szakma tanulás iránti vágyat. Aranyi Péter jelenleg klímaszerelőként dolgozik, azonban nem volt ez mindig így. Szakmai életútjáról, tapasztalatairól beszélgettünk vele.

Jelenleg a klímaszerelő szakmában dolgozik, de nem ez volt az eredeti szakma, amit tanult. Hogyan kezdődött a szakmai pályafutása?

Az első szakmámat, mondhatni a családi tradíciók hatására kezdtem el tanulni. Anno a Vági István Szakközépiskolába jártam, ahol, egykor nagyapám is tanult. Így én is ebbe az iskolába jelentkeztem és képesített mélyépítő szakmát szereztem. Azonban úgy hozta az élet, hogy mélyépítőként egy percet sem dolgoztam, így ezen a téren semmilyen gyakorlati tapasztalattal nem rendelkezem. 

Hogyan alakult tovább az élete? Melyik szakma következett ezután?

Az épületburkoló szakma, ami már saját döntésem volt. Jó néhány évig dolgoztam ebben a szakmában. Sok örömet szerzett, kellemes emlékekkel gondolok vissza az életemnek erre a szakaszára.

Tapasztalata szerint milyen előnyei vannak ennek a szakmának? Miért jó, ha valaki burkolóként dolgozik?

Talán közhely, de úgy gondolom, hogy minden szakmának meg van a maga szépsége. Bár a burkoló szakma nehéz fizikai munka, a sok térdelés, cipekedés próbára teszi az embert, de a végeredmény mindig elégedettséggel tölti el az embert. A munka befejeztével, amikor a szerelvények a helyükre kerülnek, körbenéz az ember és jó érzés tölti el. 

Az alkotás öröme, az egyik legnagyszerűbb érzés...

Igen, mindig kell inspiráció! És most nemcsak az anyagiakra gondolok. Persze, nem hátrány, ha jól keresünk, de az anyagiakon túl, mindig kell valamit találni az embernek, ami inspirálja.

Jelenleg klímaszerelőként dolgozik. Mi inspirálta, amikor úgy döntött, hogy vált és új szakmát tanul, hiszen az épületburkoló szakma sok örömet okozott Önnek?

Amikor elkezdtem elmúltam 50 éves. Nem terveztem, hogy újra iskolapadba ülök, egyszerűen így alakult. A hosszú évek alatt megszerzett tudás és tapasztalat egyértelműen az idősek oldalán áll, de sokszor ez már kevés. Ebben a korban már nem olyan egyszerű cementes zsákokkal rohangálni. A kor előrehaladtával már inkább kicsit fékez az ember.

Így jött a klímaszerelő szakma...

Igen, ez egy keresett szakma. Egyre nagyobb az igény a klimatizálásra. Hat éve dolgozom klímaszerelőként. Azt tapasztalom, hogy ma már egyáltalán nem számít luxusnak a klíma. Igaz, nem olcsó, de ha az ember egy déli fekvésű panellakásban él és a kánikula miatt több napig nem alszik valaki, nem sokat töpreng azon, hogy költséget szánjon rá. Tapasztalatból tudom, hiszen én is éltem panelban, a nyári melegben klíma nélkül nem sokáig bírja az ember. 

Hogyan tovább? Tervezi, hogy új szakmát tanul?

Nevet. Szeretem ezt a szakmát, ebben szeretnék dolgozni a nyugdíjas évekig. Új szakma tanulása nem szerepel a terveim között, de ki tudja mit hoz az élet? Mindig van hová fejlődnünk. Egy ideje a lakossági klímaszerelés mellett új területen is próbálkozom. Az ipari klíma szerelés a hőszivattyúval való fűtési-hűtési berendezések egyre nagyobb teret nyernek. Ezeknek a berendezéseknek a beüzemeléséhez másfajta kompetenciákra van szükség. Érteni kell az épületgépészethez is. Hosszú évek óta naponta vezetek autót, de hol vagyok én egy Michael Schumacherhez? Hiába vagyok gyakorlott autóvezető, óriási a különbség. Szóval van, mindig hová tanulni.

A pályaválasztás előtt álló fiataloknak miért érdemes a klímaszerelő szakmát választani? Miért ajánlaná?

Egyrészt mert ez egy keresett szakma. Míg régen többnyire a nyári időszakra korlátozódott mostanra azonban már ez a helyzet megváltozott. A klímaszerelő szakma már egyáltalán nem szezonális. Aki ezt a szakmát választja télen is lesz munkája. Másrészt a környezetvédelem miatti felelősséget említeném. Ami lehet egy kissé ambivalensnek tűnik, hiszen az üvegházhatású gázok miatt sokan az egyik legnagyobb környezetkárosító eszközként gondolnak a klímaberendezésekre. Viszont ez nem így van! A klímaberendezés csak abban az esetben károsítja a környezetet, ha nem megfelelően kötik be. A szakszerűtlen bekötés miatt elszökik a gáz, ami valóban környezetkárosító, de ha jól végezzünk a munkánkat ez nem történik meg. Ehhez pedig a környezetvédelem iránt elkötelezett fiatalokra van szükség.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.