Ki lesz az ország legtehetségesebb fémipari szakembere?

Szerző: | 2023. szeptember. 12. | Mi leszek?

A képen egy ember hegesztési munkát végez

2023. október 13-án és 14-én rendezik meg a II. Syrius Országos Fémipari Szakember versenyt Miskolcon. A hegesztők és csőszerelők párban jelentkezhetnek a megmérettetésre, amelynek célja a fémipari szakmák hírnevének öregbítése is. A versenyen az első három helyezett nagyobb – 150 ezer, 80 ezer és 30 ezer forint értékű – vásárlási utalványt nyer. A versenyre a nevezési díj 25 ezer forint.

A megmérettetéssel párhuzamosan a szakmabeliek találkozóját is megrendezik, ahová várják az ágazatban szereplő cégeket és munkavállalókat egyaránt, de nézőként bárki részt vehet az eseményen, akit érdekel a hegesztés világa.

Fémipari szakma és jövőkép

A fémipari szakmákban alapfoktól a mérnök szintig jelentős a munkaerőhiány, holott a fémipari szakmák területén akár havi nettó 600 ezer forintot is lehet keresni Magyarországon. Többek között a szakmák népszerűsítésére rendezik a II. Syrius Országos Fémipari Szakember versenyt is. A megmérettetést először a tavalyi év során rendezték meg, akkor a legfiatalabb induló, a 26 éves Baksa Szilárd érdemelte ki a győztesnek járó címet. Ebből is látszik, hogy a fémipari szakmákban nem mindig az eltöltött évek számítanak, hanem a türelem, a pontosság, a precizitás és a kitartás. A különbség az előző évi kiíráshoz képest csupán annyi, hogy a hegesztők nem egyénileg, hanem csak párban, csőszerelőkkel közösen nevezhetnek a kétnapos eseményre.

A képen egy ember hegesztési munkát végez
A fémipari szakmák nem elég népszerűek a fiatalok körében, pedig akár havi 600 ezer forintot is lehet velük keresni (Fotó: Syrius-Tech Kft.)

Toma Zoltán, a főszervező elmondta: „Az ipari csőszerelés igenis csapatmunka és ez a verseny egyik fő szempontja. Elsődleges elvárás a hatékony csapatmunka, ahol a csőszerelőnek az előkészítésben és az összeállításban kell a maximumot nyújtania. A megfelelően összeállított munkadarabot pedig a hegesztőnek kell a lehető legjobb minőségben meghegeszteni. A szakmai tudást és rátermettséget különböző anyagminőségeken is bizonyítani kell. Természetesen a győzelemhez nem elég a legjobbnak lenni, ezt gyorsan is kell tenni, hiszen az időeredmények is mérve lesznek. Szakmai zsűrink végig figyeli a folyamatot és természetesen a kész darabokat a megfelelő technológiai módszerekkel 100 százalékosan ellenőrzi, hogy tényleg a legjobb páros legyen a győztes.”

Szakma, verseny, népszerűsítés

A II. Syrius Országos Fémipari Szakember versenyt a Magyar Hegesztési Egyesület (MAHEG), a Fémipari Szakembercsoport, a Miskolci Egyetem Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet és a Syrius-Tech Kft közösen szervezi. Toma Zoltán, a főszervező Syrius-Tech Kft. ügyvezetője elmondta, a versenyzők nehezített feladatokat kapnak, amit a szakmában országosan jól ismert zsűritagok és a szakma egyik legnagyobbjának számító, 50 éves tapasztalattal rendelkező Heinrich Rezső – mint zsűrielnök – fogja ellenőrizni.

A tavalyi versenyen készült csapatkép
A tavalyi verseny sikerén felbuzdulva rendezik meg idén is a fémipari szakemberek versenyét (Fotó: Syrius-Tech Kft.)

Toma Zoltán: „Jelenleg az a tendencia, hogy akik ezt a pályát választják, és profi szinten elsajátítják a mesterséget, ők is külföldre mennek dolgozni. Európában és a tengerentúlon az itteni bérek akár két-háromszorosát is megkapják, pedig itthon is jól megfizetik a hegesztőket. Óránként átlagban háromezer forintot keresnek, napi 10 órákat dolgoznak, ami 20 munkanappal számolva is nettó 600 ezer forintos jövedelem. A szakemberhiány miatt nagy a kereslet a szakmunkások iránt, ezt is bizonyítja, hogy folyamatosan találkozhatunk akár a legnagyobb cégek állandó álláshirdetéseivel, amelyben keresik a fémiparban jártas munkavállalókat.”

A versenyről további információkat a kiíró honlapján találsz.

Ez is érdekelhet. 2023. november 30-ig várják kőműves és burkoló szakemberek pályázatát az „Év szakembere 2023” versenyre.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.