Módosultak a mezőgazdaság és erdészet ágazat Képzési és Kimeneti Követelményei

Szerző: | 2024. február. 23. | Fősodor

A novemberi változtatások után 2024. február 5-én a mezőgazdaság és erdészet ágazat Képzési és Kimeneti Követelményei is módosultak. A módosítások nem érdemi jellegű vagy a tanulókra, képzésben részt vevőkre kedvezőbb változásokat jelentenek, így a folyamatban lévő képzésekre is érvényesek. 

Módosítások a Képzési és Kimeneti Követelményekben

A pontosítások az ágazati alapvizsga és a szakmai vizsga megszervezésének következetes lebonyolítását szolgálják. A szakma alapadataira vonatkozó rész a szakmai oktatás kötelező foglalkozásainak összesített számával egészült ki, továbbá a szakmai követelmények a fenntarthatóságra, „zöldítésre” vonatkozó tartalmakkal bővültek.

Az ágazat Képzési és Kimeneti Követelményeit az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) weboldalán olvashatod.

Mezőgazdaság és erdészet ágazat

Szeretnél a természetben dolgozni állatokkal vagy növényekkel? A mezőgazdaság és az erdészet az egyik legizgalmasabb ágazat, ahol a legkorszerűbb technikai megoldások találkoznak a kétkezi munka szépségével. 

Az ágazatban kilenc szakma közül választhatsz számtalan szakiránnyal kiegészítve. Ide tartozik a növénytermesztés, az állattenyésztés, a kertészet, az erdőgazdálkodás, a mezőgazdaság gépesítése, a vadgazdálkodás és halászat, a földmérés és térinformatika.

A mezőgazdaság és az erdészet az egyik legizgalmasabb ágazat, ahol a legkorszerűbb technikai megoldások találkoznak a kétkezi munka szépségével. Az ágazatban kilenc szakma közül választhatsz számtalan szakiránnyal kiegészítve. (Fotó: 123rf.com)

A mezőgazdaság és erdészet ágazat techikumi képzései:

  • Mezőgazdasági gépésztechnikus: A mezőgazdasági gépésztechnikus szakember felelős a mezőgazdaságban használt erő- és munkagépek, önjáró betakarítógépek, valamint mezőgazdasági rakodógépek karbantartásáért, szakszerű üzemeltetéséért és esetleges hibák diagnosztizálásáért. Emellett irányító szerepe van a gépi munkák végzésében mezőgazdasági vállalkozásoknál és szolgáltatóknál, biztosítva a gépüzemfenntartás műszaki feltételeit.
  • Földmérő, földügyi és térinformatikai technikus: A földmérő, földügyi és térinformatikai technikus szakember geodéziai terepi adatgyűjtést végez, digitális terepi adatgyűjtő rendszereket és mérőállomásokat kezel, valamint feldolgozza a méréseket, előállítva digitális térképeket.
  • Kertész technikus: A kertész technikus felelős a kertészeti tevékenységek tervezéséért és irányításáért, beleértve a termesztést, forgalmazást és gazdálkodást. Feladatai közé tartozik a talajvizsgálatok elvégzése, növények szaporítása és a mezőgazdasági gépek kezelése.
  • Mezőgazdasági technikus: A mezőgazdasági technikus a növénytermesztési, az állattenyésztési, és az azokhoz kapcsolódó műszaki és gazdálkodási területeken végzi munkáját. A mezőgazdasági termelést végző kis- és középüzemek munkájában, a termék-előállítás folyamatában és a feldolgozásban, valamint az értékesítésben is közreműködik. 
  • Erdésztechnikus: Az erdésztechnikus feladatai közé tartozik az erdei ökoszisztéma összetett működésének ismerete, az erdészeti szaporítóanyag előállítása, talajvizsgálatok és meteorológiai mérések végzése. Emellett szervezi, irányítja és részt vesz az erdőművelési munkákban, az erdősítési tevékenységekben, és ellátja az erdővédelmi feladatokat.

A mezőgazdaság és erdészet ágazat szakképző iskolai képzései:

  • Erdőművelő-fakitermelő: Az erdőművelő-fakitermelő szakember az erdők létrehozásában, ápolásában és gondozásában vesz részt. Munkája során fakitermelési munkákat végez, figyelemmel kíséri az erdők faállományát és növényvilágát.
  • Gazda: Egy szakképzett gazda feladatai közé tartozik a talaj előkészítése, a vetés és aratás, gyömölcs- és zöldségtermesztés, a termőképesség fenntartása érdekében növényápolás, az élelmezési célra termesztett és takarmánynövények betakarítása, tárolása, tartósítása, valamint az  állattartáshoz kapcsolódó technológiai feladatok végrehajtása, állatok takarmányozása és szaporítása.
  • Kertész: A kertész önállóan megtervezi, megszervezi a dísznövények, gyümölcstermő növények és zöldségek termesztési folyamatait. Ellátja a növények szaporítási feladatait, elvégzi a növények telepítését, illetve az ahhoz szükséges talajelőkészítési és talajvédelmi munkálatokat valamint a tápanyag-utánpótlást.
  • Mezőgazdasági gépész: Egy szakképzett mezőgazdasági gépész karbantartja a mezőgazdasági erő- és munkagépeket, gépészeti berendezéseket, emellett az előírt agrotechnikai követelmények szerinti feladatok ellátásához előkészíti a mezőgazdasági gépcsoportot, önjáró betakarítógépet, mezőgazdasági rakodógépet.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.