Mivel foglalkozik egy közlekedésüzemvitel-ellátó technikus?

Szerző: | 2024. június. 7. | Mi leszek?

A közlekedésüzemvitel-ellátó technikus nélkülözhetetlen a vasúti, közúti, vízi és légi közlekedés zökkenőmentes működéséhez. Tanulj technikumban, válassz szakmairányt, és válj a közlekedési rendszerek kulcsszereplőjévé!

A közlekedési rendszerek kulcsszereplője

A közlekedésüzemvitel-ellátó technikus egy rendkívül sokoldalú szakember, aki a közlekedés különböző területein tevékenykedik, beleértve a vasúti, közúti, vízi és légi közlekedést is. Munkája nélkülözhetetlen a személy- és áruszállítás zökkenőmentes lebonyolításához, mivel ő az, aki a fuvareszközök előkészítését, a szükséges dokumentumok beszerzését, valamint a személyzet és az utasok tájékoztatását és kiszolgálását biztosítja.

A közlekedés-üzemviteli technikus szakember munkáját jellemzően vasúti, közúti, hajózási, légi szállítási és fuvarozási kis- és középvállalatoknál, multinacionális cégeknél végzi. Elhelyezkedhet többek között MÁV-jegyvizsgáló, főkalauz, légi- vagy hajóutas-kísérő, vagy árufuvarozó-ügyintéző munkakörben is.

Komplex munkakör a fuvarozásban és személyszállításban

A közlekedésüzemvitel-ellátó technikus szakma olyan fiatalok számára ajánlott, akiket érdekel a vasúti, közúti, légi vagy vízi fuvarozás, és szeretnének egy olyan komplex munkakörben dolgozni, ahol lehetőség van a fuvarozással és személyszállítással kapcsolatos feladatok tervezésére és megvalósítására. 

Az ideális szakember széles körű földrajzi ismeretekkel, technikai-műszaki érdeklődéssel, valamint jó kommunikációs és konfliktuskezelő képességgel rendelkezik. Képes felelősségteljes döntéseket hozni, csapatban és önállóan is hatékonyan dolgozik, segítőkész, jó kapcsolatteremtő és precíz.

Forrás: Freepik

5 éves technikumi képzés

A közlekedés és szállítmányozás ágazat 5 éves képzése érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A sikeres ágazati alapvizsga után a diákok a vasúti, a hajózási, a közúti vagy a légi közlekedésüzemvitel-ellátó technikus szakmairányok közül választhatnak. 

Aki szeretne továbbtanulni, az a felsőoktatásban közlekedésmérnöki alapképzésben teheti meg.

Vasúti szakmairány

A vasúti közlekedésüzemvitel-ellátó technikus feladatai közé tartozik a menetjegyek értékesítése és ellenőrzése, az utasok tájékoztatása, valamint a forgalomirányítás. Ő szervezi a járművek műszaki, biztonsági ellenőrzését, karbantartását és javítását. Emellett kezeli a járművekkel és utasokkal kapcsolatos panaszokat, károkat és baleseteket.

Hajózási szakmairány

A hajózási közlekedésüzemvitel-ellátó technikus a hajózási vállalkozások napi tevékenységét irányítja és szervezi. Feladatai közé tartozik a szükséges eszközök beszerzése, a szolgáltatások értékesítése, valamint a hajók és úszóművek időszakos felülvizsgálatának megszervezése, de kisgéphajók vezetésére is képes.

Közúti szakmairány

A közúti közlekedésüzemvitel-ellátó technikus megtervezi és megszervezi az árufuvarozással és személyszállítással kapcsolatos teendőket. 

Beszerzik a szükséges dokumentumokat, menetjegyeket ad ki és ellenőrzi azokat. Informatikai rendszereket használ az értékesítés, az utastájékoztatás, a forgalomirányítás és az árukövetés folyamatában. Ő intézi a kárügyeket és panaszokat, valamint megszervezi a járművek műszaki és biztonsági ellenőrzését, karbantartását és javítását.

Légi szakmairány

A légi közlekedésüzemvitel-ellátó technikus az utasok kiszolgálásával, a légi járművek repülésre való felkészítésével és a légi fuvarozásban szállítandó áruk kezelésével foglalkozik. Felveszi a járatra az utasokat és poggyászaikat, ellenőrzi a szükséges úti okmányokat, biztosítja a fedélzeti ellátmányt és a légi jármű személyzete számára szükséges információkat és dokumentumokat. Nyilvántartja és kezeli a fuvarozási okmányokat, végrehajtja az árufelvételt és elvégzi az árukezeléshez kapcsolódó feladatokat.

A szakma megszerzéséhez az alábbi intézmények hirdettek képzést:

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó