Újabb ágazati szakmai napokat szervezett az IKK

Szerző: | 2024. május. 7. | Iskolák

Az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) Zrt. szakmai napjai elősegítik a szakmai fejlődést és a tudásmegosztást a résztvevők között. 

Műszaki ágazati szakmai napok három helyszínek 

Az IKK Zrt. három helyszínen, Miskolcon, Budapesten és Győrben tartott műszaki ágazati szakmai napokat 89 intézmény és 174 szakember részvételével.

„Ha összejövünk, az a kezdet, ha összetartunk, az a haladás, ha összefogunk, az a siker”

– hangzott el a tizenkettedik műszaki ágazati szakmai napon Henry Ford idézete, ami tökéletesen összefoglalta az eseménysorozat lényegét és a közösség összefogásának erejét. 

A programsorozat résztvevői nem csupán a műszaki szakmai oktatás legfontosabb kérdéseire fókuszáltak, hanem lehetőséget kaptak a közös gondolkodásra, problémamegoldásra, valamint a tapasztalatok és jó gyakorlatok megosztására is.

A pályaorientáció, az innovatív megoldások és a mesterséges intelligencia kiemelt figyelmet kapott

Az áprilisi szakmai napokon a gépész, specializált gép- és járműgyártás, valamint elektronika és elektrotechnika szakmáit oktató szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak a mesterséges intelligencia oktatási célú alkalmazására, a pályaorientáció aktuális kérdéseire, valamint az innovatív megoldásra a szakmai oktatás terén. 

A résztvevők innovatív megoldásokat ismerhettek meg a tizenkettedik évfolyamot érintő szakmai oktatás szervezésére az érettségi időszakában, valamint szekcióbeszélgetések keretében megvitatták a Képzési és Kimeneti Követelmények változásainak hatását a szakmai vizsgák szervezésére. 

Az eseménysorozat sikeresen teremtett lehetőséget a szakmai kapcsolatok építésére és erősítésére, melynek nyomán a jövő tanévben is hasonlóan releváns témák kerülnek majd terítékre a résztvevők által javasolt aktualitások mentén.

A programsorozat résztvevői nem csupán a szakmai oktatás legfontosabb kérdéseire fókuszáltak, hanem lehetőséget kaptak a közös gondolkodásra, problémamegoldásra, valamint a tapasztalatok és jó gyakorlatok megosztására is. (Fotó: 123RF)

Élelmiszeripari ágazati szakmai nap Kaposváron

Az IKK Zrt. Kaposváron rendezett élelmiszeripari ágazati szakmai napja kiemelkedő fontosságot tulajdonított az innovációnak, a digitalizációnak és a fenntarthatóságnak az élelmiszeripar jövője szempontjából. A Magyarország versenyképességi stratégiája 2024-2030 című dokumentum az élelmiszeripart a hat kiemelt ágazat közé sorolja, valamint kiemeli, hogy a járműipar után ez a második legnagyobb foglalkoztató ágazat az iparban.

Az oktatók és a gyakorlati szakemberek rendkívül fontos szerepet töltenek be az élelmiszeripar innovációs folyamatában. Az ő feladatuk, hogy felkészítsék a szakképzett munkaerőt az új kihívásokra, így biztosítva, hogy az innováció ne csak a termékfejlesztésekre korlátozódjon, hanem a munkavállalók képességeiben és szaktudásában is megjelenjen.

A résztvevők az üzemekbe is ellátogattak

Kaposváron 43 élelmiszeripari szakember gyűlt össze a Déli ASzC Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolában, hogy részt vegyenek az IKK Zrt. által szervezett szakmai napon. A résztvevők a plenáris előadások után laborgyakorlatokon vehettek részt.

A kötetlen beszélgetést követően a résztvevők három nagy élelmiszeripari üzemet – a KOMETA 99 Zrt.-t, a FINO FOOD Kft.-t és a Magyar Cukor Zrt.-t – látogatták meg. Az üzemlátogatások lehetőséget adtak a szakembereknek tudásuk frissítésére, oktatásuk hatékonyságának javítására, ipari kapcsolataik erősítésére és szakmai fejlődésük elősegítésére.

Vegyipar ágazati szakmai nap

Április 30-án a Szolnoki SzC Pálfy-Vízügyi Technikum adott helyet az IKK Zrt. által szervezett harmadik vegyipar ágazati szakmai napnak. Az eseményre az ország minden részéről érkeztek a vegyipar ágazat oktatói és intézményvezetői, hogy megvitassák az ágazati szakmai oktatást érintő legfontosabb kérdéseket, tapasztalatokat cseréljenek és megosszák egymással jó gyakorlataikat.

A résztvevők először átfogó módszertani összefoglalót kaptak az ágazati vizsgák és szakmai vizsgák szintjeiről és különbségeiről, majd jól felszerelt laboratóriumokban bemutatók keretében ismerhettek meg jó gyakorlatokat. Az esemény zárásaként a résztvevők közösen kerestek megoldási lehetőségeket a mindennapi oktatási gyakorlatban felmerült problémákra.

Forrás: IKK Zrt.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.