A szakács szaktechnikus egy magasan képzett, kreatív és felelősségteljes szakember, aki a konyha teljes körű vezetéséért felelős. Ő biztosítja az ételek magas minőségét, és hatékonyan irányítja a konyhai csapatot, miközben folyamatosan fejleszti szakmai tudását.
Kreatív és felelősségteljes vezető
A szakács szaktechnikus egy magasan képzett szakember, aki egy konyha teljes körű vezetéséért felelős. Kreativitásával és szakértelmével ízletes és étvágygerjesztő hideg- és melegkonyhai ételeket készít. Folyamatosan figyelemmel kíséri az ételek minőségét az elkészítés és a tálalás minden fázisában.
Feladatai közé tartozik a receptek és menük összeállítása, az étlap megtervezése, a nyersanyagok és eszközök beszerzése, valamint a raktárkészlet kezelése. Gondoskodik az árurendelés és áruátvétel koordinálásáról, a raktározás felügyeletéről, valamint a higiéniai és élelmiszer-biztonsági szabályok betartásáról.
Munkabeosztást készít, konyhai munkát szervez, a dolgozók feladatkiosztásában pontos és precíz. Felelősségteljesen irányítja a beosztottait, kapcsolatot tart a beszállító cégekkel, és üzletet köt. Emellett a dietetikusok munkáját segítve képes étrendeket összeállítani, akár személyre szabottan is.
Rendszeresen követi a szakmai trendeket, továbbképzi magát, és a megszerzett tudását folyamatosan továbbadja kollégáinak, példamutató magatartásával és magas szakmai tudásával tekintélyt vív ki magának.
Ideális szakma a konyhaművészet szerelmeseinek
A szakács szaktechnikus szakma ajánlott minden fiatal számára, akik szenvedélyesen szeretnek sütni-főzni, kreatívak, és szívesen gondoskodnak a vendégek teljes körű gasztronómiai élményéről. Ideális választás azoknak, akik örömet szeretnének szerezni munkájukkal, élvezik az alkotást, és képesek egy csapatot hatékonyan vezetni.
Jó döntés lehet azok számára is, akik érdeklődnek a szervezés és logisztika iránt, remek ízérzékkel rendelkeznek, valamint szívesen megismerik és használják nem csak az általános, de különleges alapanyagokat is.
Az ideális szakács szaktechnikus alázatot tanúsít a szakmája és kollégái iránt, munkatársaival könnyen együttműködik, terhelhető és nagy fizikai állóképességgel bír. Kreatív, magas stressztűrő képességgel, valamint kiváló kommunikációs, problémamegoldó és munkaszervező képességgel rendelkezik.
5 éves technikumi képzés
A szakács szaktechnikus szakma a turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves technikumi képzésén sajátítható el. A képzésbe történő belépéshez alapfokú iskolai végzettség, foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat és pályaalkalmassági vizsgálat szükséges.
A technikum öt éve alatt a diákok az ágazati alapoktatáson túl megismerkedhetnek többek között az ételkészítési technológiákkal, a tálalással, az anyaggazdálkodással, valamint az üzleti menedzsmenttel is.
A képzés része a 375 óra egybefüggő szakmai gyakorlat, melyből 175 órát a 11., és 200 órát a 12. évfolyamon kell teljesíteni.
A képzés érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
A képzéshez tartozó részletes Programtanterv és a Képzési és kimeneti követelmények a linkekre kattintva olvashatók.
Az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) információ szerint 61 intézmény hirdetett szakács szaktechnikus képzést. Ezek listája ide kattintva elérhető.