Ötmilliárd forintos fejlesztés indul öt fővárosi középiskolában

Szerző: | 2024. május. 17. | Iskolák

A szakképzés átalakításának részeként jelentős fejlesztések zajlanak a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrumban és országszerte. Az intézkedések a szakképzés minőségének és versenyképességének növelését célozzák meg.

Uniós forrás a szakképzési központok fejlesztésére

„A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum (BGSZC) öt fővárosi intézményében ötmilliárd forint értékben indul infrastruktúra- és eszközfejlesztési program“

– jelentette be Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára a kilencedik kerületi Fáy András Technikumban tartott sajtótájékoztatón. 

Az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) program keretében országosan összesen 34 helyszínen 96 milliárd forintnyi forrás áll majd rendelkezésre a szakképzési központok fejlesztésére és eszközbeszerzésére. 

A szakképzési rendszer átalakítása több pilléren nyugszik

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott, hogy az intézményfejlesztési program a szakképzési rendszer átalakítását szolgáló kormányzati tervek harmadik pillére. A szakképzés új alapokra helyezésének első lépése a humán erőforrás fejlesztése volt, amely magában foglalta az oktatók történelmi léptékű bérfejlesztését és a magas színvonalú továbbképzési lehetőségek biztosítását.

A módszertani fejlesztések elsajátítása érdekében létrehozták az Innovatív Képzéstámogató Központot (IKK), ahol továbbképzéseket szerveznek az oktatóknak. Elmondta, hogy az oktatás tartalmi részét is meg kellett változtatni annak érdekében, hogy a gazdasági szereplők által támasztott változó igényeket velük együttműködve beépítsék a tananyagba. Továbbá hangsúlyozta, hogy a szakképzés nem csak a gazdaság szereplőit szolgálja, hanem karrierlehetőséget is teremt a diákok számára. 

„Azzal, hogy összekötöttük a felsőoktatással és az okleveles technikus képzéssel, a szakképzés mára a mérnökképzés előszobájává vált. Ezt jól mutatja, hogy 7500-ról 17 ezerre nőtt a felsőoktatási intézményekbe felvettek száma“

– emelte ki Pölöskei Gáborné.

A Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikumban és két másik fővárosi intézményben nagy értékű eszközök beszerzésére kerül sor a programnak köszönhetően. (Fotó: BGéSzC Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum)

Energetikai fejlesztések és eszközbeszerzések várhatók

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára elmondta, hogy a megújult Országos Építészeti Tervtanács felügyeli az intézmények felújítási terveit. A projektben konzorciumi partnerként résztvevő Építési és Közlekedési Minisztérium felel a projektben a tervezéssel és kivitelezéssel összefüggő feladatokért.

A program keretében tervezett intézkedések közé tartozik a Szily Kálmán Technikum és Kollégium épületének teljes körű felújítása és energetikai korszerűsítése, ami várhatóan 30 százalékos prímenergia-felhasználás csökkenést eredményez. A Fáy András Technikumban a meglévő két tanműhely bontása után új tanműhelyt hoznak létre alternatív hajtásláncú gépjárművek oktatásához, és energetikai korszerűsítéseket is végrehajtanak. A kivitelezési munkálatok a két technikumban várhatóan 2026-ban zárulnak.

A másik három intézményben – a Bánki Donát Technikumban, a Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Technikumban, valamint a Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikumban – nagy értékű eszközök beszerzésére kerül sor a programnak köszönhetően.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: Budapesti Gépészeti SzC Szily Kálmán Technikum és Kollégium 

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó