A forint bevezetésének napja – a pénzügyi-számviteli ügyintéző szakma bemutatása

Szerző: | 2023. július. 28. | Kikapcs

A képen magyar bankjegyek szerepelnek

Legutóbb 1946. augusztus 1-jén vezették be Magyarországon újra a forintot. A pénznemet először a magyar történelemben Károly Róbert király verette 1325-ben a korabeli firenzei aranypénzek mintájára. Ez a minta érme volt a Fiorino d’Oro, és a magyar valuta neve azóta is ebből az olasz eredetű névből ered. A forint bevezetésének napja alkalmából ma a pénzügyi-számviteli ügyintéző szakma bemutatásával készültünk nektek, de először ismerjétek meg a magyar forint történetét!

A magyar forint története

A Károly Róbert által veretett aranyforintok után legközelebb 1857 és 1892 között lett újra a forint a fizetőeszköz hazánkban. Akkoriban a teljes Habsburg Birodalomban (majd az Osztrák-Magyar Monarchiában), így hazánkban is a forint lett a hivatalos pénznem.

Végül jött a pengő időszaka, amit 1946-tól újra a forint bevezetése követett. Erre azért volt szükség, mert a második világháborút követő inflációs hullám hazánkat is elérte. Magyarország nevéhez köthető a világtörténelem egyik legnagyobb inflációja, amely a világháború után borzalmas állapotban lévő magyar gazdaságnak volt köszönhető. Ezt a folyamatot zárták le a forint bevezetésével az 1946. augusztus 1-jén. A pengő ugyanis az inflációs hullám hatására elértéktelenedett, egy dollár 4.600.000 quadrillió pengő volt, ami hatalmas összeg. (Ez a tíz huszonhetedik hatványa.) A nagy számok miatt átmenetileg ebben az időszakban használták az adópengőt is, illetve milpengőt is, mint pénznemet, de ezek is gyorsan veszítették a fizetőértéküket.

1946-ban az újra bevezetett forint első címletei a tíz- és százforintosok voltak, amelyek a következő évben kiegészültek a húsz-, ötven- és százforintos címletekkel. Ezek a bankjegyek egészen 1992-ig voltak érvényben, majd jött az ötszáz forintos bankjegy, az ezerforintos bankjegy, az ötezer forintos, a tízezer forintos és a húszezer forintos bankjegy.

A pénzügyi-számviteli ügyintéző szakma bemutatása

A pénzügyi-számviteli ügyintéző szakma a gazdálkodás és menedzsment ágazat képzése. A képzés végén érettségit és technikusi végzettséget szerezhetsz. Aki ebben a szakmában helyezkedik el, az képes lesz vállalkozások, cégek és intézmények, röviden gazdálkodó szervezetek gazdasági folyamatait menedzselni. Ez azt jelenti, hogy könyveléssel, pénzügyekkel és az ezekhez tartozó részfolyamatokkal tud foglalkozni. Minden pénzügyi művelet előkészítésében és megvalósításában támogatja a vezetője munkáját.

A képen grafikonok látszanak
A pénzügyi-számviteli ügyintézők feladata a gazdasági társulások pénzügyi folyamatainak támogatása (Fotó: 123rf.com)

Az ötéves képzés során bevezetnek a gazdaság világába, megtanítanak a számítógépes programok használatára, vállalatirányítási rendszerek és nyilvántartások vezetésére alkalmas programok ismeretére. Kiemelten fontos, hogy megtanuld a gazdasági szervezetekre vonatkozó előírásokat, vonatkozó jogszabályokat. A pénzügyi-számviteli ügyintézők képesek a vállalkozások alapításával, működtetésével kapcsolatos adminisztratív feladatok ellátására, ellátják a bankszámlákkal kapcsolatos teendőket, a házipénztárral kapcsolatos feladatokat. Munkájukkal képesek támogatni a gazdálkodó szervezet adózási ügyeit, valamint képesek felméréseket, vizsgálatokat folytatni a befektetési döntések előkészítéséhez.

Ha ez a szakma elnyeri a tetszésedet, akkor tovább is tudsz tanulni a felsőoktatásban, a gazdasági profilú egyetemek képzési közül válogatva. Ez a szakma csak az első lépés, mert bármikor továbbképezheted magad mérlegképes könyvelőnek, de tanulhatsz a vám- és pénzügyőrségi szakmák valamelyikében, esetleg szakosodhatsz az adótanácsadás vagy a bankszektor irányába.

A pénzügyi-számviteli ügyintéző szakmához szükséged van…

Mint minden gazdasági szakma esetében, nem árt, ha a matematikai készséged fejlett. Elvárás a precíz és pontos munkavégzés, de a gyakorlatias gondolkodás, a logikai készségek és a jól fejlett matematikai készség itt elengedhetetlen. Képesnek kell lenned arra, hogy átlásd a gazdasági szervezetekre jellemző struktúrákat, szabályokat, rendszereket. A digitális készségednek is fejlettnek kell lennie, hiszen a munkád jelentős részét számítógép előtt fogod végezni.

Emellett nem szabad elfelejteni, hogy jó kommunikációs készséggel kell rendelkezned, ami a csapatmunka során is hasznos, illetve az ügyfelekkel történő tárgyalások során is a segítségedre lehet.

A képen érmék vannak egymásra rakva, amelyek együtt egy grafikont adnak ki
A pénzügyi-számviteli ügyintéző szakmát megszerző tanulók bármikor folytathatják tanulmányaikat a gazdasági egyetemeken, főiskolákon (Fotó: 123rf.com)

Fizetés

Nehéz pontos összeget mondani, hogy milyen fizetésre számíthatsz a gazdasági ágazat területein, szakmáiban, hiszen a fizetések nagyon jelentősen függenek a gazdasági helyzettől, valamint attól a szervezettől, amelyiknél alkalmazásban állsz. A pénzügyi területre általában jellemző, hogy folyamatosan szükség van a jól képzett szakemberekre, viszont a fizetés mindig függ a képzettségtől, valamint a gazdálkodó szervezet típusától, nagyságától.

A www.fizetesek.hu oldalon a pénzügyi és gazdasági területre átlagos bérként a havi bruttó 397 ezer-818 ezer forintos bérsávot találtam. Ha felkeltette az érdeklődésedet a pénzügyi-számviteli ügyintéző szakma, akkor itt találod meg a képzéshez kapcsolódó képzési és kimeneteli követelményeket.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.