Hiányzó szakemberek az agrárszektorban

Szerző: | 2024. január. 23. | Munka

Kombájn megy a mezőn a kék ég alatt.

Nagy problémát okoz a munkaerőhiány az élelmiszeripari és az agrárszektorban is. Bár vannak próbálkozások a helyzet megoldására, de sajnos sok munkakör van, amit nem tudnak betölteni.

Az agrárium és élelmiszeripar jelenleg jelentős munkaerőhiánnyal küzd. A vállalkozások béremeléssel próbálják megtartani dolgozóikat, ám ez sem mindig hatékony. Számos munkakört egyszerűen nem sikerül betölteni, és a probléma főleg a mezőgazdaságot érinti.

Az agrárium munkaerő hiányának mértéke

A munkaerő felvétel gyakori, állandó alkalmazottak távoznak, és sok vállalkozásnál vannak betöltetlen, üres álláshelyek. Az agrárkamara felmérése alapján a megkérdezett 150 vállalkozásból 70 százaléknál távozott állandó alkalmazott, 80 százaléknál volt éppen munkaerő keresés, és 20 százaléknál csökkent az állandó munkavállalók száma.

Az agrárkamara által végzett felmérés szerint a húsfeldolgozók, gépkezelők és pékek a legkeresettebbek az élelmiszeripari területen. Az agrárszektorban pedig a kertész, az állatgondozó és a traktoros került fel a legkeresettebbek közé.

Nagy locsoló szerkezet egy üvegházban, alatta zöld növények.
A munkaerőhiányt a cégek automatizálással, robotizálással és béremeléssel próbálják csökkenteni. (Fotó: 123rf)

Megoldási lehetőségek keresése az agrárszektorban

A munkaerőhiányt a cégek automatizálással, robotizálással és béremeléssel próbálják csökkenteni. Ahol van rá lehetőség, ott a képzetlen munkaerőt átképzik vagy oktatják. Emellett rugalmasabb szabadság kezelést, munkába járás támogatását és munkakörülmények javítását alkalmazzák.

A növekvő bérigény, alacsony munkamorál és a motiváltság hiánya állandó problémát jelent. Sok cég kevesebb lehetőséget ad a pályakezdőknek. A nagyobb vállalatok viszont a tapasztalt fiatalokat alkalmazzák, szívesebben.

A mezőgazdasági vállalkozásoknál a számítógépes ismeretek terén a pályakezdők kimagaslóak, amivel idősebb kollégáikat is felülmúlják. Problémát jelent viszont a szakmai jártasság és az önálló munkavégzés képessége.

Agrárszektor képzési lehetőségeinek hiánya

Sok fiatal nincs tisztában azzal, hogy Magyarországon két szakma és egy szakképesítés megszerzése ingyenesen elérhető iskolarendszerű képzés keretében, akár felnőttek számára is. A duális képzésben résztvevők gyakorlati helyüktől fizetést is kapnak, mivel munkaviszony keretében sajátítják el a szakmát.

Az elmúlt évben jelentősen nőtt az agrárszektorban a duális képzőhelyek száma, azonban a tanulót fogadó cégek száma csökkent. Ennek hátterében valószínűleg az új rendszerrel járó bürokratikus folyamatok és az ezzel járó kockázatok állnak, de a kedvezmények ösztönzik a cégeket az ipari tanulók fogadására.

A duális képzés lehetőséget kínál a szakmát tanulóknak, azonban a mezőgazdaságban még kevés képzőhely áll rendelkezésre. A cégek többsége felismerte, hogy a saját utánpótlásukat képezve könnyebb megtartani a fiatalokat. A duális rendszerbe való bekapcsolódásra való törekvés ellenére a bürokratikus ügymenet és a kevés képzőhely miatt még mindig kevés a szakember a szektorban.

Ha többet szeretnél megtudni a duális képzésről, akkor az alábbi cikket neked ajánljuk:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.